Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikaiak negyede a mobilján olvas híreket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikaiak negyede manapság a mobilján értesül a hírekről - derült ki egy közvélemény-kutatásból.

A Pew Kutatóközpont hétfőn közzétett felmérése annak feltérképezésére irányult, hogy milyen módon változott az emberek információhoz való hozzáférése. A technológiai újdonságok elterjedésének köszönhetően már egy évtizede megkezdődött a felhasználók szokásainak átformálódása. A legutolsó lökést azok az újgenerációs telefonok adták, amelyek már egyszerű és gyors internet-hozzáféréssel rendelkeznek.

A tanulmány - stílszerűen - telefoninterjúk alapján készült: több mint 2200 18 éven felüli személyt faggattak ki szokásaikról december 28. és január 19. között.

A válaszadók 26 százaléka állította, hogy mobilján olvassa a híreket. Bár a Pew-nek nem volt 2-3 évre visszamenő összehasonlítási alapja, elemzése szerint kétségkívül a hírolvasási szokások megváltozását jelzi, hogy a fiatalabb mobiltulajdonosok sokkal nagyobb arányban keresik a híreket telefonjukon, mint az idősebbek. Az 50 éven aluliak 43 százaléka mondta, hogy mobilján értesül a történésekről, míg az idősebbeknek csak a 15 százaléka használta telefonját ilyesmire.

Az is kitűnt, hogy a mobilon tájékozódókat főleg az időjárás érdekli. A megkérdezettek 37 százaléka használt internetet a mobilján, és közülük 72 százalék elsősorban az időjárási előrejelzést böngészte. Az aktuális események csak a második helyen szerepeltek 68 százalékkal.

A Pew felmérése azonban azt is kimutatta, hogy az emberek nem hagyatkoznak pusztán egy hírforrásra. A válaszadók 60 százaléka mind online, mind offline forrásból tájékozódott. Negyvenhat százalékuk pedig egy átlagos napon négy-hat hírforrást is igénybe vett.

A net jelentősége az információ-megosztásban is kiviláglott: a megkérdezettek 80 százaléka jutott hírekhez e-mailben érkezett linkeken keresztül.