Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszatér Egyiptomba az ókori fakoporsó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Visszatér Egyiptomba az a háromezer éves festett fakoporsó, amelyet még 1884-ben csempésztek ki az országból - jelentette be az egyiptomi kulturális minisztérium.

A festett, antropomorf (ember alakú) fakoporsót, amelyet a maga nemében az egyik legcsodálatosabb műtárgynak tartanak a szakemberek, még 2008 októberében foglalta le a floridai repülőtér vámhatósága. Felix Cerera régiségkereskedő ugyanis semmilyen irattal nem tudta alátámasztani, hogy a szarkofág jogos tulajdonát képezi, így felmerült a műkincscsempészet gyanúja.

A vizsgálat megállapította, hogy a szarkofágot még 1884-ben csempészték ki Egyiptomból, 2007-ben egy madridi kiállításon állították ki. Egyiptom 2009-ben jelentette be igényét az ókori műtárgyra.

A díszes fakoporsót, amely a Kr.e. 1081 és 931 között uralkodó XXI. dinasztia korából származik, Thébában tárták fel. A felirat tanúsága szerint a szarkofág egy bizonyos Imsey nevű személy számára készült. A fakoporsót borító faragványok és feliratok az elhunyt lelkét voltak segíteni az eligazodásban túlvilági útja során.

A minisztérium közlése szerint Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság vezetője március 10-én utazik Washingtonba, hogy átvegye az antik műtárgyat.

Záhi Havvász szerint az elmúlt nyolc évben erőfeszítéseinek köszönhetően ötezer egyiptomi műtárgy térhetett vissza szülőföldjére.