eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Heves trópusi viharokat hozhat a globális felmelegedés

A globális felmelegedés hatására megritkulhatnak, de felerősödhetnek a trópusi viharok - állítja egy tanulmány, amelyet a Nature Geoscience című brit tudományos folyóirat ismertetett.

A vasárnap közzétett tanulmány az üvegházhatású gázok okozta felmelegedés egyik leginkább vitatott és legkevésbé ellenőrzött hatását elemzi. Ezek a szélviharok, amelyeket az Atlanti-óceán térségében hurrikánnak, Ázsiában pedig tájfunnak neveznek, a meleg vízű tengerek felett képződnek, ezért adódik a kérdés: vajon a felmelegedés fokozza-e gyakoriságukat és/vagy intenzitásukat.

A mostani vizsgálatot végző kutatócsoport, amelyet Tom Knutson vezetett a Meteorológiai Világszervezetnél (WMO) dolgozó munkatársaival, más tudósok által az utóbbi négy évben már megerősített kutatási eredményeket vett alapul, és számítógépes modelleket használt ahhoz, hogy 2100-ig előrejelezze a trópusi viharok keletkezését.

Az "A1B" forgatókönyv esetén "valószínű, hogy a forró égövi viharos forgószelek gyakorisága világszerte csökken vagy nem változik". (Az A1B forgatókönyv az éghajlatváltozási modellszimulációk által adott becslések középértékével számol, és a Föld átlaghőmérsékletének 2,8 Celsius-fokos emelkedését jelzi előre.)

Miközben összesített számuk mérséklődik, a legerősebb szélviharok intenzitása valószínűleg jelentősen növekedni fog az évszázad végéig. Gyarapodni fog a viharokkal járó csapadékmennyiség is: 20 százalékkal is emelkedhet a forgószél középpontjától számított 100 kilométeres sugarú körben. Ráadásul lesznek olyan területek, ahol a mostaninál gyakrabban csapnak le heves szélviharok - figyelmeztetnek a kutatók.

A tanulmány alapján további vizsgálatra lesz szükség a még feltáratlan területeken, többek között, hogy mi okozta korábban a trópusi viharok változékonyságát, és milyen hatása lesz a felmelegedésnek a ciklonok természetére az egyes térségekben.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×