eur:
393.49
usd:
367.48
bux:
65967.71
2024. április 23. kedd Béla

Kihalás fenyegeti a nagy fehér cápát

A tigriseknél is nagyobb veszélyben vannak a nagy fehér cápák, a szakértők szerint kevesebb mint 3500 példány él belőlük a világ tengereiben. Korábban azért gondolták nagyobbnak az állományukat, mert egy-egy állatot többször is számba vettek.

Végveszélyben lehetnek a nagy fehér cápa, legalábbis erre engednek következtetni egy amerikai kutatás eredményei. A Stanford Egyetem szakértők rádióadót szereltek több állatra, és megfigyelték a mozgásukat. Kiderült, hogy a faj egyedei sokkal nagyobb területen mozognak, mint azt eddig gondolták, így korábban azért hitték nagyobbnak az állományukat, mert egy-egy példányt többször, egymástól távoli pontokon is számba vettek.

A kutatók szerint igen nagy az eltérés az eddig becsült és a valós szám között: a világ tengereiben már 3500-nál is kevesebb nagy fehér cápa úszkál és vadászik, vagyis a faj veszélyeztetettebb, mint a tigrisek.

A kutatás eredményeiről a világ legnagyobb általános tudományos társasága, az American Association for the Advancement of Science konferenciáján számolt be egy vezető tengerbiológus, Ronald O'Dor. "Az emberek látnak egy nagy fehér cápát a dél-karolinai partoknál, és egy másikat több száz mérfölddel arrébb. Most már tudjuk, hogy ezek az állatok sokkal többet mozognak, mint eddig hittük, így valójában ugyanaz a cápa bukkan fel különböző helyeken" - magyarázta.

A cápák száma az elmúlt 20 évben hatalmas mértékben visszaesett: tizedelik őket az illegálisan halászók, de sok végzi hálókba gabalyodva is.

A szakértő arról is beszélt, hogy Ausztráliában már kifejlesztettek egy módszert arra, hogyan figyelmeztessék a fürdőzőket, ha cápa közelít egy strandhoz. A kutatók által az állatokra helyezett rádióadók jelet küldenek a parti őrségnek, ha egy állat túl közel úszik a parthoz, így jut idő arra, hogy az embereket még az érkezése előtt kiparancsolják a vízből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×