eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Hogyan ismerhető fel idejében a szélütés?

Forrásátcsoportosítást javasol a neurológiai szakmai kollégium és a Magyar Stroke Társaság az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy azok a centrumok, amelyek rendelkeznek a szélütés ellátásához szükséges legújabb technikai eszközökkel, több támogatáshoz jussanak. A társaság csütörtökön indította országos kampányát, amelyben a szélütés tüneteire, illetve az azonnali mentőhívás fontosságára hívják fel a figyelmet. Csiba László, a Magyar Stroke Társaság elnöke, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának a vezetője szólt arról is, egy kiegészítő módszer segítségével a vérrög kihúzható a vénából.

Kampányt indít a Magyar Stroke Társaság, amely során a szélütés tüneteire, illetve az azonnali mentőhívás fontosságára hívják fel a figyelmet. Csiba László, a szervezet elnöke elmondta, a szélütés az egyik vezető halálok, és a leggyakrabban ez okoz rokkantságot. A betegség jelei köz tartozhat az arc elferdülése, valamint végtagbénulás és gyengülés.

Rendkívül fontos az idő, hiszen a központi idegrendszer maradandó károsodást szenved, ha nem történik meg az elzáródott ér megnyitása - emelte ki.

Csiba László hangsúlyozta: nyolc órára is kitolható, amíg a vénás vérrögöt eltávolítják. Egy új kiegészítő módszer révén lehetőség van arra, hogy a combartérián keresztül egy katétert eljuttassanak a vérrögig, és kihúzzák azt - tette hozzá.

Az elnök közölte azt is, a szakmai kollégiumok megegyeztek arról, hogy az agyi érkatasztrófák áldozatai a mentőszállításnál és CT-ellátásnál elsőbbséget élveznek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×