eur:
395.06
usd:
370.89
bux:
65061.15
2024. április 19. péntek Emma

A WHO szerint az újinfluenza-járvány túllépett tetőfokán

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelése szerint az újinfluenza-járvány világszerte túllépett a tetőfokán.

"A legrosszabb mögöttünk van, valószínűleg világviszonylatban túl vagyunk rajta" - mondta csütörtöki genfi, televízión közvetített sajtókonferenciáján Fukuda Keidzsi, a WHO influenza-világjárványokkal foglalkozó különtanácsadója.

Értékelése szerint az új influenzát tekintve a világ jelenleg átmeneti szakaszban van, a járvány még nem ért véget, de mindenütt visszavonulóban van, ami a H1N1 vírus további gyengülését jelzi.

Elmondta, hogy a hónap végén összehívják a WHO sürgősségi bizottságát annak megállapítására, vajon világszerte "túl vagyunk-e a H1N1 vírus okozta járvány csúcspontján".

A WHO mindamellett megállapította, hogy a H1N1 vírus olyan régiókban is feltűnt - például Nyugat-Afrikában -, ahol idáig nem volt jelen. Szenegálban már több megbetegedést regisztráltak. A vírus jelenleg mindenekelőtt Kelet-Európában és Kelet-Ázsiában aktív. A WHO legfrissebb adatai szerint az új influenza január végéig a világ 211 országát érintette, és eddig 15 ezren haltak meg benne.

Az új influenzát tavaly június 11-én nyilvánította világjárvánnyá a WHO, néhány hónappal azután, hogy megjelent Mexikóban és az Egyesült Államokban.

Sok országban csökkentették a készültséget a fertőzési hullám csillapodásával, és lemondták a nagy vakcina-megrendeléseket.

Angliában csütörtökön beszüntette működését az új influenzáról tájékoztató szolgálat (National Pandemic Flu Service - NPFS), amely telefonon és interneten adott tanácsokat, és a betegeknek Tamiflu nevű járványellenes gyógyszert osztott.

Ezt a szolgálatot csak Nagy-Britanniában hozták létre tavaly júliusban, és világviszonylatban az első ilyen kezdeményezés volt. A járvány tetőfokán hetente 40 ezer embernek juttatott Tamiflut.

Az újinfluenza-járvány Európában az Egyesült Királyságot sújtotta a leginkább. A járvány csúcspontján hetente 100 ezren betegedtek meg benne, és összesen 411-en haltak meg a fertőzés következtében.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×