Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Skizofrén egereket tenyésztettek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai kutatók géntechnológiai módszerek segítségével skizofrén egereket tenyésztettek ki.

Eddig nem léteztek modellek, amelyek alapján az orvosok terápiákat fejleszthettek volna ki erre a pszichikai betegségre. A világ népességének egy százalékát érintő skizofrénia megváltoztatja az ember gondolkodásmódját.

A betegek képzelődnek vagy elvesztik a valósággal való kapcsolatukat, másként érzékelik környezetüket, mint az egészséges emberek. A betegség oka máig rejtély, kialakulásáról számos elképzelés létezik. A genetikailag módosított egerek segítségével most lehetővé vált az orvosok számára, hogy megvizsgálják a gyógyszerek hatékonyságát.

Az egerek pszichéjét úgy változtatták meg a kutatók, hogy kikapcsoltak egy gént, amely egyfajta fék szerepét játssza az agysejteknél - írta a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Ezzel megsemmisítették bizonyos idegsejtek stimulálásának és gátlásának az egyensúlyát. Ezek az idegsejtek segítik az agyat, hogy feldolgozza a beáramló információözönt a döntések számára.

A kísérletek során Lin Mei, a Georgiai Orvosi Főiskola kutatója és munkatársai pontos információkat gyűjtött a zavart állatok viselkedésformáiról. Összehasonlították például, hogyan tanulnak az egészséges és a pszichikailag megváltoztatott egerek.

Egy rekesz nyolc járatában egy-egy jutalomfalatot helyeztek el, ám ha az állat pár másodperc elteltével ugyanabban a járatban keresgélt, már nem járt szerencsével. A skizofrén egereknek jóval több időbe telt megtanulniuk ezt, mint egészséges társaiknak, és sok időt pazaroltak el az üres járatok ellenőrzésével.

A kutatók abban bíznak, hogy a zavart egerek segítségével hatékonyabb terápiákat tudnak kifejleszteni. Jelenleg már a piacon kapható gyógyszereket tesztelik a rágcsálókon.