eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Õssejtkutató: Az Alzheimer-kór nem gyógyítható őssejtekkel

Az Alzheimer-kór valószínűleg nem gyógyítható őssejtekkel - közölte a Der Tagesspiegel című lap hétfői számában megjelent interjújában Rudolf Jaenisch német őssejtkutató.

"Nem tudom elképzelni, hogy a betegséget sejtterápiával befolyásolni lehet. Ez vágyálom" - mondta Jaenisch, aki az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Whitehead Intézetében dolgozik.

Ennek ellenére úgy véli, az őssejtek fontos szerepet játszanak a betegség elleni harcban. "Az őssejtekkel sokkal jobban vizsgálható az Alzheimer-kór, így fennáll a lehetősége, hogy megfelelő gyógyszert találnak a betegségre" - magyarázta.

Jaenisch szerint valószínűleg elsőként a csontvelőbetegségeket kezelik majd rutinszerűen őssejtekkel. Ezeknél a betegségeknél ugyanis könnyen kicserélhetők a sejtek. Eddig azonban nem sikerült az őssejteket a kívánt sejtekké átalakítani.

"Állatmodellekben viszont a sarlósejtes vérszegénységet már gyógyítani tudtuk" - mondta Jaenisch. Ezen túlmenően még a cukorbetegségnél tartja lehetségesnek a kutató az őssejtterápiát a jövőben, ám az időpont jóslására nem vállalkozott.

"Azt hiszem, hamarabb, mint gondolnánk, ám az ilyesmit soha nem lehet megjósolni" - tette hozzá Rudolf Jaenisch, aki a világ egyik legelismertebb őssejtkutatója. Az idei év elején neki sikerült előállítania őssejteket egy Parkinson-kóros beteg bőrsejtjeiből, majd azokat idegsejtekké alakítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×