Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Globális felmelegedés helyett lehűlés jön?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felbolydulni látszik a naptevékenység 11 éves ciklikussága, mert 2 éve elhúzódik az úgynevezett minimumidőszak - mondta az InfoRádiónak az MTA Debreceni Napfizikai Obszervatóriumának a vezetője. Ludmány András úgy véli: ha ez a jelenség elhúzódik, az lehűléshez vezethet a Föld időjárásában. Mint mondta: kemény telekre, viharos időjárásra, környezeti kihívásokra lehet számítani.

11 évenként erőteljesebb a naptevékenység, előtte és utána pedig kevés a napfolt és a napkitörés. Ez a nyugodt időszak az úgynevezett minimumidőszak, amelyről a szakértők megfigyelték, hogy egyre inkább elhúzódik - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Napfizikai Obszervatóriumának a vezetője.

Ludmány András hozzátette: nem lehet pontosan tudni, hogy a 11 éves ciklikusság hosszú távú változásait mi idézi elő, és bár a ciklus hatása nagyon gyengén mutatkozik meg a földi időjárásban, ha hosszú távon kimarad a naptevékenység, akkor az már észrevehető.

Amikor a Földön jégkorszakszerű időjárás volt alacsony hőmérséklettel és túlnyomórészt borult idővel, akkor csak nagyon alacsony szintű naptevékenység volt tapasztalható. Ha most egy ehhez hasonló időszak jönne, amely akár évtizedekig is eltart, akkor globális lehűlésre lehet számítani - hangsúlyozta a szakember.

Ludmány András úgy véli: a mostani klímatrendek elsősorban ipari eredetűek, vagyis az emberi tevékenység következményei, így azokat nem lehet csak a naptevékenységgel igazolni.

Olyan pusztulás és apokalipszis, mint amilyet a hollywoodi filmek vizionálnak, nem várható a szakember véleménye szerint, de előfordulhatnak kemény környezeti kihívások: rendkívül hideg telek és pusztító viharok.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa