eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ajándék lehet az anyától, teher az apától kapott gén

Egyes örökölt gének egészségügyi haszna vagy éppen ártalmas volta attól függhet, hogy az anyától vagy az apától kaptuk-e - közölték az izlandi Decode Genetics kutatói a Nature magazin csütörtöki számában.

Tanulmányukban a Decode munkatársai hét gén hatását vizsgálták 38 167 izlandinál, akiknek egyedi a genetikai örökségük abból a szempontból, hogy a vikingek mintegy ezer évvel ezelőtti érkezése óta keveset változott a keveredés hiánya miatt.

Ötféle, betegséggel összefüggő génről azt állapították meg a szakemberek, hogy csak akkor fejti ki ártó hatását, ha az apától származik, sőt még védőhatása is lehet, ha az anyai ágról érkezik.

"Azért tehettük meg ezt a felfedezést, mert abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy meg tudjuk különböztetni, mi öröklődött az anyától, és mi az apától" - tudatta közleményében Kari Stefansson, a Decode egyik vezető tisztségviselője.

A kettes típusú, felnőttkori diabétesszel újonnan összefüggésbe hozott génváltozat például 30 százalékkal növelte a betegség kialakulásának kockázatát, ha az apától öröklődött, ám 10 százalékkal csökkentette, ha az anyától. A diabétesz kifejlődéséhez hozzájáruló további géneknél is kimutattak hasonló, bár kisebb mértékű eltérést attól függően, hogy az anyától vagy az apától származott a kópia.

Találtak egy gént, amely kissé emelte a mellrák kockázatát, ha az apától jött, ám nem volt hatása vagy enyhén védő jellege mutatkozott, ha az anyától öröklődött. Szintén veszélyesebbnek bizonyult a bazálsejtes karcinómával, egy lassan kifejlődő bőrrákkal kapcsolatba hozható gén, ha az apától származott.

Egy prosztatarákkal, valamint egy koszorúér-betegséggel kapcsolatba hozott génnél nem találtak viszont különbséget a kutatók az anyai és az apai ágas öröklődésben.

Az ember minden génből két kópiát örököl, egyet az anyától, egyet az apától. A genetikus imprintingnek nevezett folyamat során dől el, hogy melyik génváltozat aktiválódik, lép működésbe. Az imprintingről úgy tudták, hogy alapvetően a kifejlődés és növekedés közben aktiválja a géneket.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×