Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyengébb a nők tudományos elismerése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államokban a kutatói ösztöndíjra pályázó fiatal nők ritkábban nyernek tudományos munkájukhoz pénzügyi támogatást, és a későbbi elismeréseket is kisebb arányban kapják meg, mint a férfiak. A kutatással is foglalkozó orvosnők hátrányos helyzetével foglalkozó tanulmányt az Annals of Internal Medicine közölte.

Reshma Jagsi és munkatársai azt vizsgálták, hogy az USA Állami Egészségügyi Intézetei által meghirdetett pályázatokra kiosztott ösztöndíjak hogyan oszlottak meg a tudományos kutatómunkára vágyó fiatal férfiak és nők között.

Hat év alatt 2783 pályázó nyert el olyan ösztöndíjat, amely a kutatás idejére biztosítja a tudós megélhetését. Ez a jövedelem még olyan, oktatói-vezetői támogatást is tartalmaz, mely megkönnyíti a karrierépítést.

A kétféle kutatói ösztöndíjból a nyerteseknek 32, illetve 44 százaléka volt nő. A vizsgálat felmérte, hogy az ösztöndíjasok közül a következő öt évben hányan kapták meg az RO1-díjat, mely olyan kitüntetés, amely szinte garantálja a legmagasabb tudományos elismerést és további sikert az Egyesült Államokban.

Az ösztöndíjasként dolgozó orvosok közül öt éven belül a nők 18,8 százaléka, a férfiak 24,8 százaléka részesült tudományos díjban. Ez a különbség a két nem tagjai között a következő tíz évben is folytatódott. Tíz esztendei tudományos tevékenység után is csaknem tíz százalékkal több férfi nyerte el a díjat, mint nő.

A kutatók igen részletesen tárgyalják a tudományos munkában megnyilvánuló férfi-nő ellentét okait. Kétségtelen, hogy a családi szerepek, a gyermekszülés és -nevelés sok, eredetileg kutatómunkát végző nő tudományos karrierjét állította le vagy késleltette jelentősen.

A tanulmány írói szerint az orvosi gyakorlatban az is gyakori, hogy az orvosnők szinte teljesen a gyógyító munkával foglalkoznak, és nem harcolják ki maguknak azt a többletidőt, melyre a kutatáshoz is szükségük volna.