eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma

Könnyebb lesz felismerni a méhen kívüli terhességet

A méhen kívüli terhességre egy meghatározott fehérje alacsonyabb szintje utalhat, a felfedezés segíthet az egyszerűbb és hatékonyabb tesztek kialakításában - állítja egy új tanulmány.

A méhen kívüli terhességet az első vizsgálat alkalmával a legtöbb esetben nem ismerik fel. Az Edinburghi Egyetem tudósai szerint ugyanakkor az activin-B fehérje szintje utalhat a méhen kívüli terhességre, és ez jelentheti a kulcsot a korai diagnózishoz és kezeléshez - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

A méhen kívüli terhesség komoly kockázatot jelent az anya számára, mivel fennáll a lehetősége annak, hogy végzetes belső vérzés alakul ki azon a területen - legtöbbször a petevezeték, a méhnyak vagy a petefészkek táján -, ahol a magzat növekszik.

Az ilyen terhesség esetében a nőknél a szokásosnál jóval alacsonyabb az activin-B fehérje szintje - emelte ki Andrew Horne kutató. A tudósok most egy olyan teszt kialakításában bíznak, amely felválthatná a jelenlegi bonyolultabb és költséges diagnosztizálást.

A korai diagnózis a jövőbeli esetleg meddőségi problémák megelőzésében is segíthet, és hatékonyabbá teheti a kezelést - mondta Horne, aki szerint a későbbiekben egyszerű vérvizsgálattal kimutatható lesz a méhen kívüli terhesség.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×