eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egyre gyorsabban olvad az Antarktisz jégtakarója

Az Antarktisz keleti részének jégtakaróján is tapasztalható az eddig csak a nyugati oldalon megfigyelt olvadás.

A Nature Geoscience című szakmai folyóiratban megjelent cikk szerzői azt írták: a déli sarkvidék nyugati jégtakarója 2005 vagy 2006 óta gyorsuló ütemben veszít a tömegéből, és a földrész keleti részén ugyanolyan jelenségek tapasztalhatók.

A Texasi Egyetem kutatócsoportja a nyugati oldalon évi 132 milliárd tonnára becsülik a jégveszteséget, a keleti részen pedig 57 milliárd tonnára, annak ellenére, hogy erről eddig úgy tudták, hogy egyensúlyban van.

Egy, a Nature múlt heti számában megjelent másik tanulmány szerint az Antarktisz hőmérséklete ma feltehetően 6 fokkal haladja meg a legutóbbi, 128 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett nagy jégkorszakközi felmelegedés hőmérsékletét.

Ha az Antarktiszon lévő teljes jégmennyiség elolvadna, akkor több mint 70 méterrel emelkedne a világtengerek vízszintje.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×