eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ragadozó madarakkal temették el Cahuachi papnőjét

Ragadozó madarakkal temették el Cahuachi papnőjét.

Cahuachi a Kr. e. I. és a Kr. u. V. század között virágzó Nazca-kultúra egyik szertartási központja volt, ahol hatalmas piramisokat, templomokat és közösségi tereket építettek - olvasható a http://enperublog.com című portálon.

Giuseppe Orefici olasz régész, a Nazca-projekt igazgatója, aki hosszú évek óta végez feltárásokat a térségben, a mostani ásatási szezonban fedezte fel egy fiatal papnő múmiáját, akit valamikor Kr. u. 300-450 között helyeztek végső nyugalomra.

Az archeológus meggyőződése szerint a lány, akit 12-14 éves korában ért a halál, fontos személy volt, minden bizonnyal az elit tagja lehetett. Végső nyughelye egy több helyiségből álló szentélyszerű sírépítmény volt, amelynek teteje négy oszlopon nyugodott.

A lány felső végtagjai kissé deformálódtak, a régész szerint valószínűleg amiatt, hogy napi rendszerességgel, vélhetően imádkozva hosszú ideig kinyújtva tartotta karjait.

A lányt finom vászonba tekerték, s obszidián nyílhegyeket rejtettek el a lepelben. Csodálatos ékszerekkel - egyebek közt kagylóból készült nyaklánccal, karkötőkkel díszítették fel az elhunytat, amelyek közül a legszebb egy aranyból készült "orrpiercing": a gyűrűt a lány orrán fedezték fel, amikor kibontották lepleiből.

A sírkamrából több, mértani mintával díszített kerámiaedény is előkerült. A legérdekesebb lelet ragadozó madarak fejeinek tucatjai. A csőrüket finom zsineggel összekötötték, s némely fejhez a madár testét is "mellékelték".

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×