eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ismét Budapesten tanácskoznak a világ vezető tudósai

A héten kezdődik a Tudomány Világfóruma Budapesten. A november 5-től 7-ig tartó rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémia az UNESCO-val, valamint a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal közösen szervezi. Az idei téma a tudás és jövő.

Csütörtökön kezdődik a fórumok fóruma. Budapest immáron negyedjére ad otthont az eseménynek, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia az UNESCO-val és a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal közösen szervez. Az esemény lehetőséget teremt a tudomány és a politika képviselőinek a rendszeres párbeszédre, az egymással szembeni elvárások megfogalmazására, valamint arra, hogy a tudás és a tudomány ügye a nemzetközi nyilvánosság elé kerüljön.

Az eddigi három budapesti rendezvényen ezer tudós, politikus, tudományszervező szakember és újságíró vett részt. Az MTA elnöke korábban kifejtette, hogy több nemzetközi fórum is zajlik a világban, ezek főszervezői most Budapesten, a plenáris ülésen számolnak be az általuk rendezett események főbb eredményeiről, tanulságairól.

Pálinkás József reményei szerint a budapesti World Science Forum egyfajta összefogó világfórumként jelenik meg az idén és az eljövendőkben. 2009-ben a Tudás és jövő lesz a központi téma. A megnyitó után tartják az államfői panelt, amelyen a Sólyom László köztársasági elnök által meghívott előadók foglalkoznak a környezetvédelemmel és a klímaváltozással. A záró plenáris ülésen pedig Bajnai Gordon miniszterelnök tart majd előadást.

A fórum munkája négy plenáris ülés, és hét tematikus szekció keretében zajlik. A rendezvény egyik érdekessége a tudományos kommunikációnak szentelt plenáris ülés, amelyen Bruce Alberts, a Science és Philip Campbell, a Nature főszerkesztője tart előadást.

Különlegesnek számít a Kínai Tudományos Akadémia elnökének kérésére rendezett esemény, amelyet Tudományos és technológiai előrelátás és innovációs politika a fenntarthatóságért címmel tartanak. Foglalkoznak még a tudomány, az ökoszisztémák és a fenntarthatóság összefüggéseivel és külön szekció vitatja meg a nők szerepét a tudományban.

A Tudomány Világfórumnak programjai szombaton érnek véget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×