Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét Budapesten tanácskoznak a világ vezető tudósai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A héten kezdődik a Tudomány Világfóruma Budapesten. A november 5-től 7-ig tartó rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémia az UNESCO-val, valamint a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal közösen szervezi. Az idei téma a tudás és jövő.

Csütörtökön kezdődik a fórumok fóruma. Budapest immáron negyedjére ad otthont az eseménynek, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia az UNESCO-val és a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal közösen szervez. Az esemény lehetőséget teremt a tudomány és a politika képviselőinek a rendszeres párbeszédre, az egymással szembeni elvárások megfogalmazására, valamint arra, hogy a tudás és a tudomány ügye a nemzetközi nyilvánosság elé kerüljön.

Az eddigi három budapesti rendezvényen ezer tudós, politikus, tudományszervező szakember és újságíró vett részt. Az MTA elnöke korábban kifejtette, hogy több nemzetközi fórum is zajlik a világban, ezek főszervezői most Budapesten, a plenáris ülésen számolnak be az általuk rendezett események főbb eredményeiről, tanulságairól.

Pálinkás József reményei szerint a budapesti World Science Forum egyfajta összefogó világfórumként jelenik meg az idén és az eljövendőkben. 2009-ben a Tudás és jövő lesz a központi téma. A megnyitó után tartják az államfői panelt, amelyen a Sólyom László köztársasági elnök által meghívott előadók foglalkoznak a környezetvédelemmel és a klímaváltozással. A záró plenáris ülésen pedig Bajnai Gordon miniszterelnök tart majd előadást.

A fórum munkája négy plenáris ülés, és hét tematikus szekció keretében zajlik. A rendezvény egyik érdekessége a tudományos kommunikációnak szentelt plenáris ülés, amelyen Bruce Alberts, a Science és Philip Campbell, a Nature főszerkesztője tart előadást.

Különlegesnek számít a Kínai Tudományos Akadémia elnökének kérésére rendezett esemény, amelyet Tudományos és technológiai előrelátás és innovációs politika a fenntarthatóságért címmel tartanak. Foglalkoznak még a tudomány, az ökoszisztémák és a fenntarthatóság összefüggéseivel és külön szekció vitatja meg a nők szerepét a tudományban.

A Tudomány Világfórumnak programjai szombaton érnek véget.