Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A pénzügyi gondok idős korban is megbetegítenek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Növeli az Alzheimer-kór és más, idős korban leépüléssel járó betegségek kialakulásának esélyét az, ha valakinek pénzügyi gondjai vannak - állapította meg egy kutatás.

Amerikai orvosok többek közt olyan embereket tanulmányoztak, akiknek pénzügyi gondjaik voltak, és nagy problémát okozott számukra, hogy menedzseljék hiteleiket, befizessék számláikat.

A vizsgált csoport egy részének kognitív funkciói már kissé leépültek, azaz például feledékennyé váltak, mindez azonban még nem volt olyan mértékű, hogy betegnek tartsák őket az egyesült államokbeli Alabamai Egyetemen tanító orvosok.

A Neurology című szaklapban publikált tanulmányból kiderült, hogy összesen 87 idősebb, enyhe kognitív problémával küzdő embert, és 76 teljesen egészséges idős embert vontak be a kutatásba az orvosok. Az egészségi tesztek közben olyanokat is végeztettek velük a kutatók, amelyek azt vizsgálták: hogyan boldogulnak a pénzügyi problémákkal.

Az égy éven át tartó vizsgálatok során 25, korábban is kognitív problémákkal küzdő idős embernél fejlődött ki demencia. Egytől egyig olyan embereknél, akiknek nehézséget okozott az, hogy menedzseljék kevéske pénzügyeiket.

Ugyanakkor más pénzügyi kérdések, például a befektetésekhez kapcsolódó feladatok nem okoztak ilyen hatást a vizsgált egyéneknél.