eur:
392.5
usd:
367.4
bux:
66214.52
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A bőr nemcsak szépségéből veszít idővel

Az idős emberek körében gyakoribb a bőrdaganat és a fertőzés is, mivel a bőr az idő előrehaladtával egyre kevésbé képes aktivizálni az immunrendszert.

Azt eddig is tudták a kutatók, hogy az idős korban a szervezet védekezőrendszere már nem működik olyan hatékonyan, mint korábban. De hogy mindez mindek köszönhető, arra pontos magyarázatot nem tudtak adni. A nagy-britanniai University College London kutatói választ adtak erre.

Kiderült, hogy a probléma a bőrrel van. A megállapítást tevők két csoportot vizsgáltak: negyvenéveseket és hetvenéveseket. Azt vizsgálták: milyen választ adnak az immunrendszer legfőbb bástyáit jelentő úgynevezett T-sejtek arra, ha antigénnel stimulálják őket.

Kiderült, hogy a T-sejtek aktivitása az időseknél sokkal kisebb volt, mint a 40 éves korosztálynál. Ha azonban a kutatók alaposabb vizsgálat alá vonták a T-sejteket, kiderült, hogy azokkal semmi probléma sincs.

A probléma tehát nem az immunsejtekkel, hanem valójában a bőrrel van, amely kevésbé képes mozgósítani az immunsejteket.

Az eredmény megcáfol egy korábbi feltevést, amely szerint a T-sejtek romlása okozza a betegségek időskori gyakoriságát.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×