eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyar matektanárok oktathatnak Chicagóban

Magyar általános iskolai és középiskolai matematikatanárok oktathatnak három évig az Egyesült Államokban, ha a fogadó szervezet, a Chicago Public Schools szakmai követelményeinek eleget tesznek. A program Magyarországon az amerikai szervezet és a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE-TEK) együttműködésével indult.

Fábián István, a DE-TEK elnöke a programot bemutató hétfői debreceni sajtótájékoztatón elmondta: a program célja, hogy magyar tanárok külföldi tapasztalatot szerezzenek és azt később itthon hasznosítsák.

A tanári pálya alacsony szakmai és anyagi megbecsültsége miatt is fontos a program, hiszen komoly perspektívát nyújt azoknak, akik ezt a szakmát választják; az ehhez hasonló lehetőségekkel javítható a tanári pálya presztízse - hangoztatta.

Mihálydeák Tamás, a DE-TEK külkapcsolati és humánpolitikai elnökhelyettese közölte: a programra nagy volt az érdeklődés, de a szigorú szakmai és nyelvi követelmények miatt a bő fél éve tartó szelekciós folyamat során 5-6 ember jutott el odáig, hogy a Chicago Public Schools szakemberei által tartandó meghallgatáson részt vehessen. Ez a meghallgatás kedden lesz Debrecenben - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a tanárok kint az első évben megfigyelő tanárként, segédtanárként vesznek részt a munkában, önállóan a második és harmadik ott töltött évben vezethetnek egy-egy osztályt.

Panagiotta Fassos, a Chicago Public Scools humánerőforrás igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tanárok kikerülve egyenlő jogokkal és kötelességekkel rendelkeznek, valamint ugyanolyan juttatásokat kapnak, mint egy helyi oktató. Hozzátette: nincs megkötés a résztvevők számát illetően, aki megfelel a szakmai követelményeiknek és képes a szakterületén angolul oktatni, azt fogadják.

A programra elsősorban matematikai, másodsorban egyéb természettudományos területről érkező, felsőfokú angoltudással rendelkező tanárokat várnak. A tanárok az ország minden területéről jöhetnek, de mivel a DE-TEK a program hazai felügyelője, a lehetőség főleg a környező megyékben volt hirdetve, hiszen itt a legszélesebb az egyetem kapcsolatrendszere.

A többlépcsős kiválasztás után a követelményeknek megfelelő oktatók három évig taníthatnak Chicago 600 iskolájának valamelyikében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×