Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar matektanárok oktathatnak Chicagóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar általános iskolai és középiskolai matematikatanárok oktathatnak három évig az Egyesült Államokban, ha a fogadó szervezet, a Chicago Public Schools szakmai követelményeinek eleget tesznek. A program Magyarországon az amerikai szervezet és a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE-TEK) együttműködésével indult.

Fábián István, a DE-TEK elnöke a programot bemutató hétfői debreceni sajtótájékoztatón elmondta: a program célja, hogy magyar tanárok külföldi tapasztalatot szerezzenek és azt később itthon hasznosítsák.

A tanári pálya alacsony szakmai és anyagi megbecsültsége miatt is fontos a program, hiszen komoly perspektívát nyújt azoknak, akik ezt a szakmát választják; az ehhez hasonló lehetőségekkel javítható a tanári pálya presztízse - hangoztatta.

Mihálydeák Tamás, a DE-TEK külkapcsolati és humánpolitikai elnökhelyettese közölte: a programra nagy volt az érdeklődés, de a szigorú szakmai és nyelvi követelmények miatt a bő fél éve tartó szelekciós folyamat során 5-6 ember jutott el odáig, hogy a Chicago Public Schools szakemberei által tartandó meghallgatáson részt vehessen. Ez a meghallgatás kedden lesz Debrecenben - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a tanárok kint az első évben megfigyelő tanárként, segédtanárként vesznek részt a munkában, önállóan a második és harmadik ott töltött évben vezethetnek egy-egy osztályt.

Panagiotta Fassos, a Chicago Public Scools humánerőforrás igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tanárok kikerülve egyenlő jogokkal és kötelességekkel rendelkeznek, valamint ugyanolyan juttatásokat kapnak, mint egy helyi oktató. Hozzátette: nincs megkötés a résztvevők számát illetően, aki megfelel a szakmai követelményeiknek és képes a szakterületén angolul oktatni, azt fogadják.

A programra elsősorban matematikai, másodsorban egyéb természettudományos területről érkező, felsőfokú angoltudással rendelkező tanárokat várnak. A tanárok az ország minden területéről jöhetnek, de mivel a DE-TEK a program hazai felügyelője, a lehetőség főleg a környező megyékben volt hirdetve, hiszen itt a legszélesebb az egyetem kapcsolatrendszere.

A többlépcsős kiválasztás után a követelményeknek megfelelő oktatók három évig taníthatnak Chicago 600 iskolájának valamelyikében.