eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Huszonötből egy emberrel az alkohol végez

Huszonötből egy haláleset az alkohol miatt következik be a világon - állítják kanadai kutatók. Európában a volt szovjet tagállamokban a legrosszabb a helyzet: ott minden hét emberből eggyel az italozás miatt kialakult betegségek végeznek.

A szegényebb rétegeket érintik leginkább az alkoholfogyasztással kapcsolatban kialakuló betegségek - írják a Lancet című orvosi szaklapban megjelent elemzésükben a Torontói Egyetem munkatársai.

A szerzők figyelmeztetnek: bár a mértékletes italozás akár még egészséges is lehet, előnyeinél jóval nagyobbak a hátrányai. Amellett, hogy az alkoholfogyasztásnak olyan közvetlen következménye is van, mint a májkárosodás, annak nyomán sok más betegség, például száj-, gége- vagy vastagbélrák, melldaganat, depresszió vagy stroke is kialakulhat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a felnőtt lakosság jó része - a nők 66, a férfiak 45 százaléka - élete legnagyobb részében tartózkodik az ivástól. Az amerikai kontinensen az átlagosan elfogyasztott alkoholmennyiség hetente 17 egységnyi, míg a Közel-Keleten csupán 1,3.

Ijesztő adatok

2004-ben a világszerte történő halálesetek 3,8 százalékának volt köze az alkoholfogyasztáshoz, ám mivel egyre több nő is a pohár fenekére néz, ez az arány 2000 óta folyamatosan növekszik. A legtöbb, az italozással összefüggő haláleset Európában történik: tízből egynek biztosan köze van az alkoholhoz. A helyzet a volt szovjet tagállamokban a legrosszabb, ott minden hét elhunyt közül eggyel az ital végez.

Bár egyre több nő iszik, a férfiak még mindig ötször nagyobb eséllyel halnak meg az alkohol miatt, és az is igaz, hogy a probléma inkább a fiatalokat érinti, mint az időseket. 

A szakértők szerint az alkoholfogyasztás miatt most körülbelül annyian lesznek betegek, mint 2000-ben a dohányzás következtében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×