Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halálos lehet a nők számára a rossz alvás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Érzékenyebben reagálnak a rossz alvásra a nők, mint a férfiak: előbbiek sokkal ingerlékenyebbek és rosszkedvűebbek egy-egy álmatlan éjszaka után - állapították meg amerikai kutatók.

A nők nem csupán ingerlékenyebbek a férfiaknál, ha rosszabbul alszanak, de az egészségüket is komolyabban károsítja az alváshiány: növeli náluk a diabétesz, a szívroham és a stroke kockázatát - állítják az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói.

Az amerikai tudósok 210 önkéntes - nők és férfiak - vizsgálata alapján jutottak erre a következtetésre. A kutatók olyanokat választottak a kutatásra, akik nem szenvednek semmiféle alvási rendellenességben - ennek ellenére a kérdőív értékelése után 40 százalékukat rossz alvónak minősítették.

Az önkéntesektől vért vettek, és elemezték a fizikai állapotukat is. Kiderült, hogy a rossz alvás után a nők hamarabb dühbe gurultak, váltak depresszióssá és egyéb zavarok is gyakrabban keletkeztek náluk, mint a férfiaknál.

A kutatást Edward Suarez, a pszichológia és magatartástudományok docense vezette, aki elmondta: a nőknél a rossz alvás nagyobb pszichés gyötrelemmel jár, mint a férfiaknál.

A rossz alvó nők szervezetében magasabb az inzulin és a glükóz szintje - mindkettő 2-es típusú cukorbetegséget, illetve szívbetegséget okozhat.

Emellett megemelkedik a szervezetükben a fibrinogénszint is - ez a rögképző anyag pedig agyi vérkeringési zavart (stroke-ot) válthat ki - számoltak be az eredményről a Brain, Behavior and Immunity című szaklapban.