eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A hajfestés a fodrászok életét fenyegeti?

Nagyobb eséllyel alakulhat ki rák a fodrászoknál és borbélyoknál, mivel gyakran dolgoznak hajfestékkel - állítják kutatók.

Növelheti a rák - főleg a hólyagrák - kialakulásának esélyét, ha a szervezet ki van téve a hajfestékek hatásának - derült ki kutatásokból.

A franciaországi székhelyű, az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó Nemzetközi Rákkutató Intézet munkatársa, Robert Baan szerint a hajfestékek utolsó, átfogó vizsgálata, 1993 óta számos kutatást végeztek a rákkal kapcsolatban a fodrászok, a borbélyok és a kozmetikusok körében.

Az eredmények azt mutatják, hogy a férfi fodrászok és borbélyok körében, bár alacsony, de állandó a rák kialakulásának esélye. Mivel ez így van, a szakemberek végül úgy minősítették a hajfestékeket, hogy azok "valószínűleg rákkeltők lehetnek az emberekre nézve".

A hajfestékek gyártói szerint ezek az anyagok a szépségiparban legalaposabban vizsgáltak közé tartoznak.

Bár az 1970-es években több anyag használatát betiltották a sötét hajfestékek gyártásakor, még mindig ezek az árnyalatok a legveszélyesebbek.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet az otthoni hajfestés veszélyeit is vizsgálta, a szervezet munkatársai azonban a meglévő bizonyítékok alapján nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy ez növeli-e a rák kialakulásának veszélyét.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×