eur:
394.28
usd:
370.33
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Írták, de nem hittük: tényleg végeztek agyműtétet az ókorban

Agyműtét nyomai fedezhetőek fel azon az 1800 éves csontvázon, amelyet görög archeológusok fedeztek fel az ország északi részén, Veriában. A műtét azonban a jelek szerint nem sikerült, a fiatal nő vagy az operáció közben, vagy nem sokkal utána meghalt.

Bár az ókori írásos emlékek bővelkednek agyműtétekre való utalásokban, rendkívülinek számít ez a lelet, amely kézzelfogható bizonyítékkal is szolgál erre.

Joannisz Graikosz beszámolója szerint a maradványokat tavaly fedezték fel a Tesszalonikitől nyugatra fekvő városban. A régész szerint a fiatal nőn olyan bonyolult műtétet hajtottak végre, amelyre csak nagyon képzett és különlegesen felkészült orvos volt képes.

A női koponya homlokán, a szemek felett egy hatalmas lyukat találtak - ez a régészek szerint a bizonyíték az agyműtétre, amelyben - vagy nem sokkal utána -a beteg életét vesztette.

Nem ez egyébként az egyetlen jelentős lelet, amelyet mostanában találtak Görögországban. A tesszaloniki metró építése során ezernél több sírra bukkantak, amelyek közül több tele volt ékszerrel, pénzérmékkel és műkincsekkel. A legtöbb sírt a második legnagyobb görög város központjától keletre találtak - azon a területen, amely a római és bizánci időkben temetőként szolgált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×