Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb betegség genetikai gyökerét fedezték fel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elsősorban az egészségtelen életmódot okolták az orvosok amiatt, hogy a fejlett ipari országokban egyre nő a köszvényesek száma. Most azonban kiderült, hogy a fájdalmas betegség kialakulásában egy génvariáció is fontos szerepet játszhat.

Az egészséges szervezetben a húgysavat a vesék kiválasztják, és az a vizelettel távozik. Bizonyos embereknél azonban ez nem következik be, így a húgysav felhalmozódik a vérben, kikristályosodik, ez pedig gyulladáshoz, az izületek merevségéhez vezet, és erős fájdalmat okoz.

Korábban azt gondolták, hogy bizonyos vértípusokra jellemző a betegség, és az orvosok konszenzusra jutottak abban, hogy a kóros állapot kialakulását elősegíti a finomított cukorban és proteinben gazdag étrend, valamint az alkoholfogyasztás.

Ám sokkal kevesebb ember lesz köszvényes, mint ahánynál a rizikófaktorok ezt indokolnák - és edinburgh-i kutatók most arra is rájöttek, hogy ennek egy génvariáció az oka.

Megállapították, hogy az SLC2A génben felfedezett módosulás következtében a szervezet számára a szokásosnál nehezebbé válik a húgysav kiválasztása. Vagyis akik ezt a génvariációt örökölték, nagyobb valószínűséggel lesznek köszvényesek. Ez a felfedezés ugyanakkor reményt ad újfajta köszvénygyógyszerek kifejlesztésére is.

Egyelőre ugyanis az orvosok kezében kevés eszköz van a betegek gyógyítására, holott a köszvény az egyik legrégibb, közismert betegség, amelyben neves történelmi személyiségek is szenvedtek. Nagy-Britanniában becslések szerint egymillió köszvényes él.