eur:
394.06
usd:
368.76
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A delfinek hallásába kerülhet a megújuló energia kihasználása

Az Északi- és Balti-tengeren tervezett szélerőmű-parkok építése hatalmas lármával jár. Emiatt az ott élő disznódelfinek hallása maradandó károsodást szenvedhet - írta a bécsi Der Standard.

Egy olyan állat esetében, amelyik az ultrahang segítségével tájékozódik, ez végzetes következményekkel járhat, például nem talál rá a táplálékára - idézte a lap Klaus Luckét, a Büsumi Kutató- és Technológiaközpont tengerbiológusát.

A disznódelfinek élőhelyére tervezett, már engedélyezett húsz szélpark létesítése 1.417 szélerőmű felállítását jelenti.

Ezeknek az alapjait, hogy ne boruljanak fel a nagy szélben, vastag cölöpökkel kell rögzíteni a tengerfenékhez. Egy cölöpre ezerszer kell ráverni, míg a helyére kerül. Minden egyes ütés 225 decibel zajjal jár.

Lucke egy hallásteszt segítségével megmérte a disznódelfin tűrőképességét. A vizsgálat során 200 decibelnél alakul ki először ideiglenes hallászavar. Tehát már egyetlen ütés is káros az állatokra nézve.

Több módon is keresik a megoldást: az egyik terv, hogy perforált gumitömlővel veszik körül az építési területet, amelybe levegőt pumpálnak. Így a tömlő fölött kialakul egy buborékfal, amely hatékonyan csökkenti a zajt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×