eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Halálos következményekkel jár a kíváncsiság

Német kutatók szerint jelenleg éppen a csimpánzok megmentésére tett elkeseredett kísérletek fenyegetik legjobban egynéhány főemlős-populáció életét. Az emberi megfázás kórokozója ugyanis bennük halálos kórrá fejlődik.

A berlini Robert Koch Intézet munkatársai az elefántcsontparti Tay Nemzeti Park emberszabásúit vizsgálták, amelyek közül számos egyed halálát okozta a kutatók és az ökoturisták által behurcolt felsőlégúti fertőzés.

A német tudósok szerint a csimpánzok a "kalapács és az üllő közé szorultak": egyik oldalról az orvvadászat, másik oldalról a fertőzések tizedelik őket. A fertőzések forrásai, az ökoturisták és a külföldi kutatók azonban annyi pénzt jelentenek éppen a majmok védelmére, amelyet a szegény afrikai országok nemzeti parkjai nem utasíthatnak vissza.

A Koch intézet kutatói 1999 és 205 között egyszerre öt légúti betegség "tűzfészkét" térképezték fel a kelet-afrikai rezervátum csimpánzainak körében. Az analízis kimutatta, hogy az esetenként a populáció 19 százalékának halálával járó fertőzések kórokozói kivétel nélkül emberi RSV-vírusok és streptococcus-baktériumok voltak.

"Nem lehetséges megszüntetni az emberek és a csimpánzok kapcsolatát egyik pillanatról a másikra" - magyarázza Fabian Leendertz, a kutatócsoport vezetője a New Scientist című folyóiratban - "mivel úgy találtuk, hogy a kutatóközpontoktól távolodva a majmok egyre inkább az orvvadászok veszélyének vannak kitéve. De azért keressük a megoldási lehetőségeket".

Pillanatnyilag a kutatók kizárólag arcmaszkban közelítenek a főemlősökhöz. A német tudósok által javasolt egyik jövőbeli lehetőség pedig az állatok számára kifejlesztett antibiotikum lenne. Ez a megoldás viszont ellenkezik a nemzeti parkok szabályával, amely tilt mindenféle emberi beavatkozást a természeti folyamatokba.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×