Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kalcium: jó a csontnak, árt az érnek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sok idős nő szed csontjainak erősítése végett kalciumkészítményeket, de egy új vizsgálat most arra utal, hogy ezek a szerek fokozhatják a szívinfarktus kockázatát. Mark J. Rolland új-zélandi kutató és munkacsoportja ezt a lehetőséget írta le az angol orvosi hetilap, a British Medical Journal legújabb számában.

Az eredmény a kutatókat is meglepte, mert korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a kalciumot tartalmazó gyógyszerek, táplálékkiegészítők csökkentik a "rossz" koleszterin szintjét és ezért azt várták, hogy a kalcium adására a szív- és érrendszeri katasztrófák - szívinfarktus, szélütés, hirtelen szívhalál - gyakorisága csökken.

Meglepetésükre a fordítottját találták és ez valószínűleg további vizsgálatok sorozatát indítja el.

Rolland és munkatársai csaknem másfél ezer, önként jelentkező, átlag 74 éves hölgyet vontak be a vizsgálatba. Véletlenszerű kiválasztás alapján a vizsgálati alanyok fele naponta egy gramm kalciumsót szedett, a másik csoport pedig placebót.

A nők egészségének alakulását öt éven keresztül figyelték és a csontsűrűség mérése mellett gondosan rögzítették a szívre és az érrendszerre vonatkozó események előfordulását is. Kiderült, hogy a kalciumot szedő hölgyek körében csaknem kétszerte gyakrabban fordult elő infarktus, mint a kontrollcsoportban és hasonló módon tűnt előnytelennek a kalciumkiegészítés a szélütés szempontjából is.

Az adatok még gondosabb átnézése és elemzése után a két csoport közötti különbség valamelyest csökkent, de az eredmények mindenképpen azt jelzik, hogy az orvosnak egyedileg kell mérlegelnie, mielőtt bárkinek azt javasolná, hogy csontjainak épsége érdekében szedjen valamilyen kalciumkészítményt.

Fiatalabbaknál kisebbek a kockázatok


Hasonló vizsgálatok történtek az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, ahol ilyen adatok nem láttak napvilágot, de az is tény, hogy ott fiatalabb nőket kezeltek kálciummal és D-vitaminnal. A kutatók ezért úgy vélik, hogy a fiatalabb nők kalcium szedésének a kockázata lényegesen kisebb.

Ian Reid, az új-zélandi kutatók egyike fölvetette, hogy "a kalciumtartalmú táplálékkiegészítőkből származó só fokozhatja a kalcium lerakódását a koszorúerek falában és így ronthatja a szívinfarktus bekövetkezésének esélyét."

"Valószínűleg egyelőre csak azt mondhatjuk betegeinknek, hogy az idősebbek és azok, akiknek koszorúérbetegség-kockázata fokozott, helyesebb, ha nem szednek ilyen gyógyszereket" - foglalta össze a vizsgálat eredményét Reid.

Elég az óvatosság

"Elgondolkoztató, hogy a kalciumot tartalmazó készítmények forgalma a világban évi 3 milliárd dollárra tehető" - folytatta a kutató. Ezzel kapcsolatban érdemes fölidézni az angol orvosi hetilapnak egy korábbi cikkét, amelyben ugyancsak csonttörés szempontjából fokozott kockázatú, idős embereket vizsgáltak.

Az öregek egyik csoportja a legkülönbözőbb gyógyszereket kapta a csontsűrűség javítása céljából, a másik csoportot gyógyszeresen nem kezelték, de ezeknek az otthonában megjelent egy speciálisan képzett nővér, aki átnézte a környezetet, és szükség szerint átrendezte a lakást úgy, hogy az elesés, a baleset kockázata minimálisra csökkenjen.

Az eredmény az volt, hogy a rettegett combnyaktörés és általában mindenféle kórházi kezelés lényegesen ritkábban fordult elő azok körében, akik gyógyszert ugyan nem szedtek, de környezetüket, otthonukat szakember segítségével igyekeztek balesetveszély-mentessé tenni.