Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Borzalmas titkok a kémek boszorkánykonyhájából

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Igazságital, az örök ifjúság elixírje, emberfeletti fizikai erőt biztosító tabletták - ezek a tételek a science-fiction és kémfilmek szinte állandó szereplői. Mielőtt azonban csak legyintenének egyet, kiderült, hogy mindez nem csupán fantázia, hiszen a különböző titkosszolgálatok folyamatosan fejlesztettek ki olyan szereket, melyekkel jelentősen lehetett befolyásolni egy ember fizikai és szellemi állapotát és teljesítményét.

Mindenki hallott már az igazságitalról, az örök ifjúság elixírjéről vagy az emberfeletti erőt biztosító tablettákról. Igaz, ezek általában csak a különböző filmekben kaptak szerepet. A különböző titkosszolgálatok a hírek szerint folyamatosan kísérleteztek a különböző szerekkel.

A szovjet KGB kísérleteiről egy tolmács, a szervezet elődjeként szolgáló NKVD moszkvai börtönében dolgozó Sztanyiszlav Lekarev beszélt. Az épületben történő dolgok kapcsán mindig is borzalmas pletykák keringtek a Szovjetunióban.

Ezek egyike szerint az ottani foglyokat kísérleti nyúlként használták a különböző mérgek tesztelésekor. Sztanyiszlav Lekarev állítja: az NKVD titkos laboratóriumában a világ minden részéről összegyűjtött mérgekkel kísérleteztek.

Még Rettegett Iván cár orvosának, a Cambridge-i Egyetemen végzett Jeliszej doktornak a receptjeit is vizsgálták a kommunista ügynökök és szakemberek. A doktor egyébként olyan, tulajdonképpen "programozható" mérgeket állított elő, amelyek beadásakor meg lehetett határozni, hogy mikor következzen be a halál. Az orvos ironikus véget ért: maga a cár mérgeztette meg, miután megítélése szerint a férfi túl veszélyessé vált.

Természetesen Sztálinnak is volt saját méregkeverője Grigorij Majranovszkij, a már említett titkos laboratórium vezetője személyében. A férfi kedvenc mérge a szívműködés rendellenességét okozó kurarin volt. Sztálin halálakor Grigorij Majranovszkijt törvénytelen hatóanyagok birtoklásával vádolták meg. A férfi tagadta a vádakat, majd nem sokkal később szívelégtelenségben elhunyt.

Ám nem csak halálos szerekkel kísérleteztek a szovjet időkben. A neves tudós, Alekszej Dorogov olyan gyógyszert fejlesztett ki, amely a tuberkulózis, a fekély és különböző rákbetegségek esetében lehetett sikerrel alkalmazni. Páciensei az esetek 72 százalékában meggyógyultak.

Alekszej Dorogov csodaelixírjét egy forrásig hevített gömbben készítette, majd hagyta, hogy a keletkező gőz átáramoljon egy megtekert csövön. Az így keletkezett vegyületet tojásfehérjével keverte össze. A szer olyan jól sikerült, hogy állítólag kigyógyította Lavrentyij Berija, a szovjet állambiztonsági szolgálat, a CSEKA (1921-1931) majd annak utóda, az NKVD (1938-1953) rettegett vezetőjének édesanyját a rákbetegségből. Más kérdés, hogy a tudós élete titokzatos véget ért: egyszer elindult egy betegéhez, és soha többé nem látták.

A szovjet és az amerikai szakemberek is folyamatosan vizsgálták az LSD nevű kábítószer emberi agyra gyakorolt hatását. A szer segítségével megpróbálták az emberi tudatot ellenőrzésük alá vonni, ám az amerikai tudósok hamar rájöttek, hogy a drognak megjósolhatatlan a hatása a páciensekre.

A kísérleteket így felfüggesztették, az összes eredményt titkosították. Az, hogy az orosz kísérletekkel mi történt, a mai napig rejtély.

Ami a modern időket illeti: már feltaláltak olyan szert, amely lehetővé teszi egy atomtámadás túlélését. Apró probléma, hogy csak pár napig...