Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszelídítették a halálos vírust

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ártalmatlanná tudták változtatni a halálos Ebola-vírust amerikai kutatók, így lehetővé válik a kór gyógyítása, valamint a hatásos vakcina kidolgozása is. Az Ebola egyelőre gyakorlatilag gyógyíthatatlan, a fertőzöttek 50-90 százaléka belehal.

Egyetlen gén eltávolításával lehetetlenné tették a Wisconsini Egyetem kutatói, hogy az Ebola-vírus képes legyen szaporodni. Az eredményről a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban számoltak be.

Mivel az Ebola-vírussal csak a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett lehet dolgozni, alig néhány laboratóriumban végeznek kutatásokat. A kutatók légző maszkkal felszerelt védőruhát viselnek, a laboratóriumban pedig a légnyomásnak alacsonyabbnak kell lennie, mint a szomszédos helyiségekben, így akadályozzák meg a vírus kijutását.

Ilyen körülmények között azonban hihetetlenül nehéz kutatni. Most viszont, az ártalmatlanított vírust a hagyományos laboratóriumokban is tanulmányozhatják majd.

Mint minden vírus, genetikai szempontból az Ebola is "koldusszegény": mindössze nyolc génje van. Ezek közül a VP30-as nevű a kulcsszereplő - eltávolításával a vírus képtelenné válik a szaporodásra a megtámadott sejtekben.

Mivel azonban a tanulmányozásához az kell, hogy szaporodjon, a kutatók úgy módosítottak majomvese-sejteket, hogy azok tartalmazzák a szaporodáshoz szükséges fehérjét. Mivel azonban ezt a bizonyos fehérjét a "donorsejt" és nem a vírus tartalmazza, így a vírus csak ebben a sejtben képes szaporodni, és még akkor is veszélytelen marad, ha a donorsejttel együtt belekerül az emberi szervezetbe.

"Biológiailag kordában tartható Ebola-vírust akartunk létrehozni, és ez sikerült" - jelentette be a kutatást vezető Yoshihiro Kawaoka.

A hír azonban nem győzött meg minden, Ebolával foglalkozó kutatót. Susaan Fisher-Hoch professzor, aki az 1980-as években az elsők egyike volt, akik az Ebolát kutatták, több bizonyítékot vár arra, hogy a vírus ártalmatlan.