Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy éve született a magyar világszenzáció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy évvel ezelőtt, 2007. január 23-án este hat óra előtt pár perccel jött világra Layla, az első mesterséges úton fogant szélesszájú orrszarvú a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állat szépen fejlődik, jelenleg 750 kilogramm, ami nem is csoda, hiszen naponta 16 liter tejet, fél bála szénát, hat kilogramm tápot és két vödör gyümölcsöt eszik.

A születésnap alkalmából hatalmas - lucernából, szénából készült és almával, banánnal, uborkával, valamint táppal töltött - tortával kedveskedtek az állatkert dolgozói Laylának, ám az orrszarvú cseppet sem foglalkozott az ínyencfalatokkal, sokkal inkább élvezte, hogy szaladgálhat a napsütésben és figyelmét a fotósok hada kötötte le.

"Egy hatszáz kilogrammig mérő mérlege volt, de már ezt is kinőtte, jelenleg 750 kilogramm körül van a súlya" - mondta Cifra Péter, Layla egyik gondozója. Az orrszarvú naponta 16 liter tejet, fél bála szénát, hat kilogramm tápot és két vödör gyümölcsöt eszik.

Négy gondozója Hercegnőnek, Natali Panninak, vagy röviden csak Natnak hívják. Layla nagyon szeret játszani gondozóival, abszolút emberbarát, ezzel csak egy "apró" gond van, hogy nem érzi, milyen nagy az ereje, súlya az emberhez képest.

"Most is rálépett a lábfejemre, hiába acélbetétes a cipőm, azért így is megéreztem azt a 750 kilogrammot" - fogalmazott Cifra Péter. A kis orrszarvú születéséről készült videót ide kattintva nézheti meg!

A fiatal orrszarvú jó időben kifutójában látható, a hideg napokon pedig egy monitoron nézhetik meg a látogatók. Tavasszal elkészül az orrszarvúak új szálláshelye is, ahol a mostaninál jóval tágasabb férőhelyet kap az egész család.

A Fővárosi Állat- és Növénykert hosszabb távon azzal számol, hogy Layla Budapesten marad, így nem egy másik állatkertben keresnek számára párt, hanem mellé hoznak egy orrszarvúhímet.

Layla születése azért számít szenzációnak, mert anyja, Lulu volt az első orrszarvú a világon, amely mesterséges termékenyítés útján fogant utódnak adott életet. Ráadásul Lulu ismét vemhes, és a mostani magzat is hasonlóképpen fogant. Az újabb orrszarvúbébi születése őszre várható.

Az anya, Lulu, egyébként vadon befogott állat, valószínűleg 1980-ban született Natalban. 1983 októberében érkezett Budapestre Easy Boy nevű párjával, amely egy brit állatkertben látta meg a napvilágot. A két állat azóta közös kifutóban lakik, de mivel fiatalon kerültek össze, szexuálisan nem érdeklődnek egymás iránt.

A szélesszájú orrszarvúk állatkerti szaporítása azonban természetvédelmi szempontból igen fontos, a szakértők ezért dolgozták ki - nemzetközi együttműködésben - a mestereséges megtermékenyítés orrszarvúakra alkalmazható módszertanát.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben eddig egyébként öt orrszarvú élt, illetve él. Először 1893-ban érkezett egy szumátrai orrszarvú, majd a harmincas években egy Pityu nevű keskenyszájú orrszarvú képviselte a fajt a fővárosban.

A hetvenes években egy másik keskenyszájú orrszarvú (Teca) élt Budapesten, majd - miután ez az állat San Diegóba került - 1983-ban megérkezett a most is meglévő két szélesszájú orrszarvú.