Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az etológusok megfejtették, mit jelent a kutyák ugatása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kutyák ugatásában rengeteg árnyalat azonosítható, és ezzel párhuzamosan érzelmeket is kifejeznek - erre a következtetésre jutott az ELTE Etológiai tanszékének munkatársa. Molnár Csaba párizsi mérnökökkel együttműködve, hatezer kutyaugatás elemzése után olyan szoftvert fejlesztett ki, amely fel tudja ismerni: milyen helyzetben és érzelmek kifejezésére ugat egy adott kutya.

Korábban a kutatók úgy vélték: a kutyaugatásnak semmilyen üzenete nincs. Az ELTE etológusai azonban elkezdték vizsgálni a csaholást, és csaknem hatezer különböző ebhangot rögzítettek.

Ezeket embereknek is lejátszották, de francia szoftverfejlesztők munkája révén számítógép segítségével is tesztelték - mondta az InfoRádiónak Molnár Csaba, az egyetem etológiai tanszékének munkatársa.

Az emberek az esetek 45 százalékában sikeresen határozták meg, hogy milyen helyzetben lehetett a kutya, amelynek ugatását hallották. A kutyák hangulatáról pedig egyöntetűen alkottak véleményt.

A vizsgálat egy érdekes eredménye, hogy míg az emberek képtelenek voltak a kutyákat megkülönböztetni az ugatásuk alapján, a szoftver ennek eleget tett.

Az ugatásokat a program is nagyjából 40 százalékos sikerrel kategorizálta, a kutyákat pedig csaknem 50 százalékos találati aránnyal tudta megkülönböztetni egymástól, az ugatás alapján.

Molnár Csaba azt is elmondta: a jövőben a program segítségével összehasonlítják majd a különböző fajták ugatását és vizsgálhatják, hogy a fajták kitenyésztése, azaz az ember által alkalmazott mesterséges szelekció hogyan hatott az állatok "nyelvére".

Mindez hasznos lehet a kutyák jólétének és egészségi állapotának vizsgálatakor.

Hanganyag: Torda Júlia