eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Több milliárd embert veszélyeztet a gyógynövények kihalása

Több ezer gyógynövényt fenyeget a kipusztulás, ami alááshatja az új gyógymódok kifejlesztésére irányuló törekvéseket. A receptre kapható készítmények felét köszönhetjük ezeknek a növényeknek, ám közülük egyre többet sodor az eltűnés szélére az erdőirtás és a gyűjtés.

A több mint 120 ország intézményeit összefogó Botanikus Kertek Nemzetközi Szövetségének szakemberei botanikus kertek vezetőit és vezetői egyetemi kutatókat kérdeztek meg a témában, így jutottak erre a lesújtó eredményre.

A kutatók szerint mintegy 400 gyógynövényt fenyeget a kipusztulás, ami akadályozhatja a ma még gyógyíthatatlan betegségek, például a rák és a HIV ellenszerének megtalálását.

A veszélyeztetett fajok között van a tiszafa, amelynek kérge a világ egyik legszélesebb körben használt rákgyógyszere, a paclitaxel alapja.

A Namíbiában növő hoodia kaktusz szintén a kihalás szélére került, miután étvágycsökkentő hatása felkeltette a fogyasztószereket fejlesztő vállalatok figyelmét.

A veszélyeztetett fajok fele a liliomfák családjába tartozik, amelyet a tradicionális kínai gyógyászatban a rák és a szívbetegségek ellenszereként alkalmaznak.

A köszvény és leukémia ellen használható őszi krókuszt ugyanakkor elegáns külseje sodorta bajba, népszerűsége miatt túl intenzíven gyűjtik.

A jelentés szerint nemcsak a jövő gyógyszerei kerülnek veszélybe, hanem a fejlődő világ napi gyógyítási gyakorlata is, körülbelül ötmilliárd ember számára ugyanis ma is a gyógynövények biztosítják az egészségügyi ellátás elsődleges formáját. Növények nélkül az ő egészségük is veszélybe kerül.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×