Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bármikor támadhat a gennykeltő baktérium

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A turistaforgalom révén Magyarországon is bármikor megjelenhet az Egyesült Államok nagyvárosaiban terjedő gennykeltő baktérium, ami kezeletlenül akár halálos is lehet - hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai főosztályvezetője. Füzi Miklós főorvos hozzátette: a baktériumtörzs az antibiotikumoknak ellenáll, és nemcsak szexuális úton, hanem bőrérintkezéssel is terjed, ezért nehéz ellene küzdeni.

A Staphylococcus aureus az egyik leggyakoribb gennykeltő kórokozó, amely súlyos fertőzéseket, bőrinfekciót, sebfertőzést, tüdőgyulladást okozhat, valamint húgyúti, illetve szexuális szerveket is megtámadhat - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai főosztályvezetője

Ennek a baktériumnak egy antibiotikumoknak ellenálló törzse egyre többször bukkant fel kórházakon kívül is több amerikai nagyvárosban. Füzi Miklós főorvos közölte: a meticillinnek ellenálló Staphylococcus törzs (MRSA) világszerte terjed az utóbbi időben.

Az MRSA ellenálló az antibiotikumokkal szemben, valamint egy veszélyes szövetkárosító toxint termel.

A terjedés bőrkontaktus útján történik, de a bőrfertőzés sokszor mély és veszélyes lehet - emelte ki a főorvos.

A homoszexuális közöségekbe került be

Füzi Miklós szerint valószínűleg a homoszexuális közösségbe került be a baktérium, ezért terjed ott gyorsabban, de továbbterjedhet a heteroszexuálisokra is.

Komoly problémát fog jelenteni a baktérium ellen való védelem - hangsúlyozta az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai főosztályvezetője. A bőrkontaktus útján történő egyéb terjedés is fontos lehet, elképzelhető, hogy a test különböző helyein előforduló fertőzések ellen kell védekezni - közölte Füzi Miklós.

A főorvos szerint a baktérium akkor követelhet áldozatot, ha a beteg későn fordul orvoshoz. A nehezen gyógyuló bőrelváltozás esetén azonnal fel kell keresni az orvost - tette hozzá.

Nem tudnak róla, hogy Magyarországon is jelen lenne a baktériumtörzs, de a turistaforgalom mellett bármikor bekerülhet - emelte ki Füzi Miklós.

A fertőzés következtében 2005-ben csaknem 19 ezren haltak meg, főként kórházakban az Egyesült Államokban a Journal of the American Medical Association orvosi szakfolyóirat adatai szerint.

Hanganyag: Torda Júlia