Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kétfokos hőmérsékletemelkedés is hatalmas áldozatot követel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legoptimálisabb várakozások szerint körülbelül 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedésnél maximalizálható a globális felmelegedés - mondta Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Nobel-békedíjas ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület magyar tagja.

Mint azt a klímakutató az InfoRádióban elmondta, ahhoz, hogy a földi átlaghőmérséklet csak két fokkal emelkedjen, az évszázad közepére 50 százalékkal, hosszú távon pedig 80 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Bár az emissziócsökkentést célzó kiotói jegyzőkönyvet a nagyobb ipari hatalmak, például az Egyesült Államok, Kína vagy India még nem írta alá, Ürge-Vorsatz Diána szerint az egyezmény mégis hasznos.

Bár akkor sem oldódik meg minden, ha a jegyzőkönyvnek mindenki eleget tesz, jelentősége abban áll, hogy egy olyan globális problémára próbál megoldást találni, amely alapvetően érinti a gazdaságot, de amelynek a megoldása is alapvető hatással van a termelésre.

A klímakutató szerint a Föld jelenlegi energiafelhasználását teljes egészében ki lehetne váltani megújuló energiaforrásokkal, bár mint mondta, ezen a kérdésen a szakértők is vitatkoznak.

Arról is számos vita zajlik, hogy az üvegházhatást okozó gázokat termelő energiaforrások kiválthatók-e az atomenergiával.