Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Cavinton utódján dolgozik a feltalálók doyenje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyolcvanadik életévét töltötte be Szántay Csaba kémikus-akadémikus, akinek 246 szabadalom köthető a nevéhez. A Cavinton és a hozzá hasonló találmányok megalapozták a magyar gyógyszeripar XX. és XXI. századi sikereit. A Magyar Feltalálók Egyesületének elnöke ma is aktív, kollegáival a Cavinton utódjának kifejlesztésén dolgozik. Az életműdíjjal kitüntetett kémikus az InfoRádiónak elmondta: egy-két év múlva el is készülhet egy alapanyag.

Magyarországon a gyógyszeripar az egyik legfontosabb iparág, ha ezen a téren sikerül újat hozni, az az országnak és a feltalálónak is nagy elismerést hoz - mondta az InfoRádiónak Szántay Csaba kémikus-akadémikus, akinek 246 szabadalom köthető a nevéhez.

A Magyar Feltalálók Egyesületének elnöke kiemelte: mindig az határozta meg munkáját, hogy mire van szükség. Példaként említette, hogy a Cavinton gyógyszer hatóanyagát először egy növényből izolálták, de kiderült, hogy jóval nagyobb a szükséglet, ezért totálszintézisre volt szükség, amely után már nem kellettek a növényi alapanyagok.

Szántay Csaba elmondta, hogy szabadalmai többsége gyógyszer volt, alkotott fájdalomcsillapítókat és szívbetegség elleni készítmények is.

A kémikus közölte: a bonyolult szerkezetű, nehezen elkészíthető anyagok érdeklik, mert ezen a területen kicsi a konkurencia és a magyar ipar itt az élre tud törni.

A Magyar Feltalálók Egyesületének elnöke ma is aktív, munkatársaival a Cavinton utódjának kifejlesztésén dolgozik.

Szántay Csaba közölte: a szájon át bevett gyógyszerek hátránya, hogy csak 7-8 százalékban szívódnak fel a szervezetben, ezt 80-90 százalékos arányra kívánják fokozni. A szakember reméli, hogy egy-két év múlva el is készülhet egy alapanyag.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa