Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Széthurcoltuk a fertőzést: talán már nem lehet megállítani

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kétéltű fajok 20-30 százalékát érinti az a fertőzés, amelyet egy, az emberek által terjesztett gomba okoz. A bőrbetegséghez hasonló fertőzés a kétéltűek légzését nehezíti meg. Kovács Tibor zoológus az InfoRádióban elmondta: a békák a táplálékláncban fontos szerepet töltenek be, elpusztítják a szúnyogokat, így kihalásuk komoly ökológiai problémát okozhat.

Ezt a halálos fertőzést okozó gombát 1998-ig, mint fertőző ágenst, nem ismerték - emlékeztetett a zoológus.

Kovács Tibor közölte: a farkos kétéltűeket, például a gőtéket eddig kevésbé vizsgálták, mivel nincsenek annyira szem előtt, mint a békák, de úgy tűnik, ők is megkapják a fertőzést.

A gomba mikroszkopikus méretű. Hasonló az emberi bőrön, a körömtájon, a hajlatokban a nem kellő higiéniai körülmények mellett megjelenő fertőzéshez. A kétéltűeknél a bőrön keresztüli légcserét nehezíti meg, sőt, az idegrendszerűket is megtámadja - mondta a szakértő.

Kovács Tibor szerint a kétéltű fajok 20-30 százaléka érintett ebben a betegségben, ami több ezer fajt jelent.

Hozzátette: a globalizált világban nagyon nehéz a fertőzéseknek gátat vetni, de például az Egyesült Államok nemzeti parki szolgálata már előírta a gumikesztyű használatát a kétéltűek megfogásakor.

Az alapfeltevés ugyanis az, hogy a fertőzést az ember hurcolta szét, bár helyben már a békák által is terjedhet - mondta a zoológus.

Kovács Tibor emlékeztetett arra, hogy a békák kipusztulása komoly veszélyeket hordoz magában: egyrészt rengetek rovart fogyasztanak el, illetve ők maguk is zsákmányai más állatoknak.

A békák egy-egy terület ökológiai egyensúlyának fenntartásában hatalmas szerepet játszanak - jelentette ki.