Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már képesek olvasni a gondolatainkban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai tudósok olyan berendezést készítettek, amely az agyi tevékenység alapján a gondolatok közötti finom árnyalatokat is képes felismerni, vagyis olvas az emberek gondolataiban, bár egyelőre még csak viszonylag szűk körben.

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem szakemberei egy továbbfejlesztett mágneses rezonanciás képalkotó berendezéssel (MRI) vizsgálták, hogyan reagál az agy bizonyos szerszámok és épületek látványára.

Ezután számítógépes programmal megfordították a folyamatot, az agyi mintázat alapján tippelték meg, hogy a kísérletben résztvevők épületre vagy szerszámra gondolnak.

Ezt 97 százalékos sikerrel tették, és akkor is közel ilyen eredménnyel dolgoztak, amikor hasonló tárgyakra - például két szerszámra - vonatkozó gondolatokat kellett elkülöníteni.

Ez az első alkalom, amikor tudósoknak sikerült az egymáshoz ilyen közel álló gondolatokat megkülönböztetni egymástól. Noha jelenleg a gondolatokat még így is csak viszonylag szűk körben fejtették meg, a kutatók biztosak benne, hogy hamarosan akár egész mondatokat is azonosíthatnak.

Ha ez sikerül, az egyik legkézenfekvőbb alkalmazás a minden korábbinál pontosabb hazugságvizsgálók létrehozása lehet, de az orvostudomány is sokat profitálhat a dologból, például az autisták agyműködésének jobb megértése révén.