Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézze meg a klónozott macskát, amely világít a sötétben!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dél-koreai kutatók olyan genetikailag módosított macskákat hoztak létre, amelyek világítanak a sötétben. Az ultraviola fény alatt fluoreszkáló állatok vizsgálata segítséget nyújthat az emberi genetikai rendellenességek kezeléséhez.

Dél-Korea egyik kutatóintézetében úgy hoztak létre három macskaklónt, hogy közben manipulálták a génállományukat, ezzel pedig megváltoztatták a bőrük színét. A török angóramacskák vörösen világítanak, ha ultraviola fény alá kerülnek.

Mindezt úgy érték el a kutatók, hogy a klónozáshoz az anyamacska bőréből vettek sejteket, és ennek genetikai összetételét egy vírus felhasználásával úgy módosították, hogy fluoreszkáljon. Ezt a módosított sejtet beültették a petesejtbe, amelyet visszaültettek az anyamacska méhébe.

Összesen három klónozott kismacska jött világra, januárban és februárban. Közülük egy halva született, kettő azonban azóta is növekszik. Mostanra az egyik 3, a másik pedig 3,5 kilós lett.

A kutatók szerint az állatok vizsgálata hasznos lehet az emberi genetikai rendellenességek kezelésének fejlesztéséhez, vannak ugyanis olyan genetikai eredetű betegségek, amelyek az embereknél és a macskáknál egyaránt előfordulnak.

Az eljárás ugyancsak hasznos lehet az olyan nagyobb testű állatok klónozási eljárásának fejlesztésében, mint a tigris vagy a leopárd.

Ha képet akar látni a világító macskáról, kattintson ide.