eur:
395.68
usd:
366.57
bux:
65672.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Inkább a hatásokra kell készülni, mert "nem tarthatók a klímavállalások"

Betarthatatlanok a klímaváltozás elleni fellépés részeként hozott célkitűzések - állítja egy vezető brit, illetve egy német éghajlati szakértő. Sir David King és John Schellnhuber szerint a politikusok túlságosan lassan lépnek fel az gázkibocsátás csökkentéséért.

Miközben immár a politikai vezetők is csatlakoztak a Balin folyó klímakonferenciához, két vezető éghajlati szakértő a szokásosnál jóval kevesebb optimizmussal beszél a jövőről.

A globális felmelegedéssel kapcsolatban eddig sem hallgatták el a veszélyeket, de különösen a politikusok úgy állították be a kérdést, hogy még lehet tenni valamit a visszafordíthatatlan változások elkerüléséért.

David King és John Schellhuber professzor azonban azt mondja: minimális az esélye annak, hogy a jövőben el lehessen kerülni az átlaghőmérséklet két Celsius fokkal való megemelkedését.

Egyik szakértő sem véli tarthatónak azt a célkitűzést, hogy 2015-re stabilizálják a világ üvegházi gáz kibocsájtását.

A +2 Celsius fok szárazságot és éhezést jelent

A brit és a német kormány tanácsadójaként a két tudósnak különösen nagy a tekintélye.

A BBC megjegyzi, hogy a 2 fokos hőmérséklet-emelkedés már több milliárd ember számára jelentene víz- és élelmiszerhiányt.

Hiába a vállalalások, a legtöbb állam több gázt bocsát ki

Az 1992-es riói csúcs vállalásai ellenére a különböző országok többé-kevésbé növelték üvegházi gáz kibocsájtásukat.

Spanyolország például több mint 50 százalékkal több gázt juttat a légkörbe, mint 1990-ben, növekedett Japán, Olaszország - és a hangosan zölpárti szlogenekkel kampányoló brit politikusok ellenére - Nagy-Britannia kibocsátása is.

Mindezek nyomán David King professzor azt mondta a BBC-nek, hogy sokkal több pénzt kell majd a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra és a felmelegedés mérséklésére költeni.

Az Egyesült Államok hétfőn elutasította, hogy a gazdag országok 2020-ra drasztikusan fogják vissza az üvegházi gázok atmoszférába juttatását.

Harlan Watson amerikai főküldött erről a Bali klímakonferencián beszélt. Egy javaslat szerint a fejlett államok 25-40 százalékkal csökkenthetnék az emissziót.

Washington egyelőre csak arról akar megállapodni, hogy kezdődjenek két éven át tartó tárgyalások a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőköny utódjáról.

A gazdag országok mérsékelhetnék a bajt

Indonézia, Dél-Afrika és Ausztrália közös javaslata szerint a gazdag országok radikális lépése megóvná a világot a legrosszabb időjárási jelenségektől, így a fokozott szárazságtól, árvizektől és a tengerszint megemelkedésétől.

Az ENSZ által rendezett csúcson 40 ország pénzügyi államtitkára is találkozott, és arról beszélgettek: hogyan lehetne elkerülni, hogy a klímaváltozás elleni intézkedések kisiklassák a világgazdaságot.

A fellépés részben a különböző országok pénzügyminisztériumain is múlik, hiszen ezek dolgozhatják ki például a környezetvédelmi adófajtákat.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×