Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyorsuló evolúció, egyre különbözőbb etnikumok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egymástól eltérő irányban és módon fejlődtek az emberi faj egyes csoportjai az elmúlt 10 ezer évben - állítják egy tudóscsoport tagjai, akik szerint ez a megállapítás megkérdőjelezi az etnikum biológiai fontosságáról szóló elképzeléseket.

Genetikai szempontból vizsgálva az emberi evolúciót, a kutatók szerint látszik: ahelyett, hogy lassult volna, felgyorsult. Ennek oka, hogy az egyes embercsoportoknak különböző kihívásokkal kellett és kell szembenézniük, így fejlődésük is más-más úton halad.

A kutatók szerint ebből a felfedezésből levonható az a következtetés, hogy az elmúlt néhány tízezer évben az európai, az afrikai és az ázsiai populáció genetikailag egyre távolabb került egymástól, mivel környezetük különböző kihívásokkal állította szembe őket.

Az elképzelés megkérdőjelezi azt a népszerű tudományos nézetet, amely szerint az etnikumnak alig van, vagy egyáltalán nincsen biológiai jelentősége, mivel a különböző csoportok között a genetikai hasonlóságok egyensúlyt teremtenek.

Nem lesz összeolvadás

Az ugyan igaz, hogy az emberiség génállományának 99 százaléka megegyezik, az új kutatási eredmény szerint a variációk egyre inkább különböznek az egyes etnikumok között, és ezek egyre hangsúlyosabbakká válnak.

A különböző emberfajták egymástól eltérő irányban fejlődnek. A gének gyorsan alakulnak Európában, Ázsiában és Afrikában, és ezek legnagyobbrészt arra a területre jellemzőek, ahol létrejönnek. Egyre kevésbé vagyunk hasonlóak, nem leszünk egységes, vegyes emberiség - mondta Henry Harpending, a Utahi Egyetem antropológia tanszékének professzora.

A kutatók szerint hibás az az elképzelés, hogy a 40 ezer éve megjelent modern ember azóta alig változott, és, hogy a különböző etnikumok kevéssé különböznek egymástól. A szakértők úgy vélik: egy-kétezer éve is teljesen mások voltak az emberek.

Rohanás

Ha a genetikai fejlődés továbbra is különböző úton halad, az akár egy új faj kialakulását is lehetővé tenné, a tudósok szerint azonban ez - legalábbis most - meglehetősen valószínűtlen.

A kutatás kiderítette, hogy az elmúlt 5 ezer évben százszor gyorsabban jelentek meg újabb és újabb genetikai variációk, mint az emberi evolúció bármely más időszakában.

A tudósok szerint ez a jelenség jól mutatja, hogy ebben az időszakban gyorsan nőtt a populáció: ez tette ugyanis lehetővé, hogy az emberi faj szempontjából legelőnyösebb mutációk megjelenjenek.