Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fantasztikus felvételek az aprócska nagyfülűről - videóval

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Korábban sosem látott felvételeket hozott nyilvánosságra a Londoni Zoológiai Társaság a hosszú fülű ugróegérről, hogy felhívja a figyelmet a kevéssé ismert faj helyzetére: az aprócska, ám óriási hallószervvel rendelkező állat ugyanis veszélyeztetett.

A hosszú fülű ugróegér Mongólia és Kína sivatagaiban honos. A faj létét veszélyezteti a csapadékszegény időjárás, a bányászat, és azok a próbálkozások, amelyekkel az ott élők termővé igyekeznek tenni száraz vidéket.

Az aprócska emlősről, amely leginkább ez kenguruba oltott nyúlhoz hasonlít, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársainak sikerült természetes élőhelyén felvételeket készíteniük.

A videót egy, a Góbi-sivatagba vezető expedíció során készítették a tudósok: látogatásuk célja az volt, hogy felkutassák a hosszú fülű ugróegeret, és megbecsüljék, hány példány élhet a területen.

A felvételen látszik, hogy az aprócska nagyfülű lyukat ás magának a sivatagi homokba, amelynek bejáratát eltorlaszolja; így akadályozza meg, hogy a búvóhely napközben felforrósodjon.

"A hosszú fülű ugróegér egy kicsit olyan, mint a sivatag Mickey egere: egyformán aranyos és komikus lény" - mondta Jonathan Baillie.

A professzor a Londoni Zoológiai Társaság EDGE (Distinct and Globally Endangered) elnevezésű programjának vezető kutatója. A program célja, hogy megteremtse a lehetőségeket a világ legveszélyeztetettebb száz emlősének, köztük a hosszú fülű ugróegérnek a túlélésre.