eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fantasztikus felvételek az aprócska nagyfülűről - videóval

Korábban sosem látott felvételeket hozott nyilvánosságra a Londoni Zoológiai Társaság a hosszú fülű ugróegérről, hogy felhívja a figyelmet a kevéssé ismert faj helyzetére: az aprócska, ám óriási hallószervvel rendelkező állat ugyanis veszélyeztetett.

A hosszú fülű ugróegér Mongólia és Kína sivatagaiban honos. A faj létét veszélyezteti a csapadékszegény időjárás, a bányászat, és azok a próbálkozások, amelyekkel az ott élők termővé igyekeznek tenni száraz vidéket.

Az aprócska emlősről, amely leginkább ez kenguruba oltott nyúlhoz hasonlít, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársainak sikerült természetes élőhelyén felvételeket készíteniük.

A videót egy, a Góbi-sivatagba vezető expedíció során készítették a tudósok: látogatásuk célja az volt, hogy felkutassák a hosszú fülű ugróegeret, és megbecsüljék, hány példány élhet a területen.

A felvételen látszik, hogy az aprócska nagyfülű lyukat ás magának a sivatagi homokba, amelynek bejáratát eltorlaszolja; így akadályozza meg, hogy a búvóhely napközben felforrósodjon.

"A hosszú fülű ugróegér egy kicsit olyan, mint a sivatag Mickey egere: egyformán aranyos és komikus lény" - mondta Jonathan Baillie.

A professzor a Londoni Zoológiai Társaság EDGE (Distinct and Globally Endangered) elnevezésű programjának vezető kutatója. A program célja, hogy megteremtse a lehetőségeket a világ legveszélyeztetettebb száz emlősének, köztük a hosszú fülű ugróegérnek a túlélésre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×