Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áttörő magyar siker a szorongásoldók fejlesztésében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy magyar kutatócsoport olyan újfajta szorongásoldót kísérletezett ki, amely a jelenleginél hatékonyabb, mégis sokkal kevesebb mellékhatásokkal jár. A szer gyógynövények kombinációján alapul.

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoportja egy hatóanyagot már sikeresen tesztelt állatokon, és várhatóan 2009-ben a klinikai kísérletek is lezajlanak - mondta az InfoRádióban Freund Tamás akadémikus, akit az idén az év tudósának választottak a tudományos újságírók.

Freund Tamás a kutatómunkát ismertetve elmondta: az agyban két gátlósejt típus felelős az agyi hullámtevékenység szabályozásáért, azaz az idegsejtek működésének összehangolásáért. Az egyik a ritmikus hullámtevékenységet kontrollálja, a másik pedig a "finomhangolásért" felelős.

Ha az első típus nem működik megfelelően, akkor leáll az agyműködés. Ilyenkor olyan betegségek alakulnak ki, mint például az epilepszia. A szorongás vagy a hangulati betegségek pedig akkor alakulnak ki, ha a "finomhangoló" sejtek működnek rendellenesen.

Az új szorongásoldó készítmények fejlesztésekor az eddigiekkel ellentétben nem abból indulnak ki, hogy milyen vegyületet kell bevinni a szervezetbe, hanem abból, hogy milyen idegsejt-típusokra akarnak hatni a készítményekkel.

Azaz a készítmény már vegyületek kombinációját tartalmazhatja. Ezek így kis dózisban is bevihetők, hatásuk sokkal erőteljesebb, miközben a mellékhatásuk jelentősen csökken.

Mindezek ismerete után a már bizonyított hatású gyógynövények hatóanyagainak kombinációjából már elkészült egy hatóanyag, amely szelektív szorongásoldó szerként használható.

Hanganyag: Torda Júlia