Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törött koponyákat foltoztak be őssejtekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy koponyatörés után keletkezett nagy rést is be lehet gyógyítani az őssejtterápia révén - bizonyították be egérkísérletekkel amerikai kutatók.

A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósai az embrionális őssejtek felhasználásával olyan kritikus kiterjedésű koponyasérüléseket kezeltek sikerrel az egereknél, amelyek maguktól nem gyógyultak volna be.

A tudósok az őssejteket a laboratóriumban tenyésztették, majd egy köztes fejlettségű, jobban specializált sejttípussá alakították, amelyből zsír, porc, csont és izomszövet jöhet létre.

Ezeket a sejteket apró, háromdimenziós "állványokra" helyezték, ezekkel együtt fecskendezték be az egerek koponyájába. Az "állványok" a hidroxilapatit nevű, a szervezetben lebomló ásványból készültek - erre azért volt szükség, hogy a köztes fejlettségű sejtek valóban csonttá alakuljanak, hidroxilapatit nélkül ugyanis csak lágyabb porc lett volna belülők.

A kísérletet ismertető kutató kiemelte, hogy az őssejtterápia alkalmazási lehetőségei az ilyen szabályozó eljárásokon múlnak, az embrionális őssejtek ugyanis maguktól teljesen különböző sejtekké alakulnak, ami nem alkalmas gyógyításra.

Nagy remények - a jövőben

Az embrionális őssejtek olyan sejtek, amelyek a petesejt és a spermium kivételével bármilyen sejtté képesek átalakulni. Ebbéli tulajdonságuk miatt a tudósok megkülönböztetett figyelmét élvezik, akik azt remélik, hogy egy sor, ma még gyógyíthatatlan betegség válik visszafordíthatóvá a segítségükkel, például az Alzheimer-kór vagy az 1-es típusú cukorbetegség.

Az embrionális őssejtekkel folytatott kutatást azonban sokan ellenzik, mert elfogadhatatlannak tartják az embriók elpusztítását. Számukra is jó hír, hogy nemrég amerikai és japán kutatók bőrsejtekből állítottak elő olyan sejteket, amelyek tulajdonságai rendkívül hasonlítanak az embrionális őssejtekére.