eur:
394.29
usd:
371.71
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Valósággá válhat minden sci-fi rajongó álma

Minimális legénységgel, földkörüli pályán, a világűrben összerakott űrhajóval akar a Marsra indulni az amerikai Űrkutatási Ügynökség. A NASA a héten mutatta be azokat terveket, amelynek értelmében néhány évtizeden belül embert küldene a Vörös Bolygóra.

George Bush amerikai elnök három éve hirdette meg az új amerikai űrprogramot, melynek lényege, hogy 2020-ig ismét embert küldenének a Holdra és a távolabbi jövőben a Marsra is.

Utóbbira egy olyan űrhajó indulna, amelyet nem a Földön, hanem már az űrben szerelnének össze - derült ki a NASA most bemutatott terveiből.

Akár három évig is távol lennének

Az indulási dátum 2031 februárja és az oda-vissza út több, mint egy évig tartana.

Az illetékesek egyelőre nem tudják pontosan megmondani, hogy mekkora pénzeket emésztene fel a misszió, a költségek néhány tíz milliádtól néhány száz milliárd dollárig terjedhetnek.

Az sem biztos, hogy a NASA menet közben nem módosítja a tervet. Érdekesség, hogy a misszió részeként már az emberi személyzet érkezése előtt "előreküldenének" egy teherhajót és azt az "életmodult" is, amely akár 16 hónapig lehetne a földiek marsi otthona. A modult egy nukleáris reaktor látná el energiával - jelentette a BBC.

Erős idegzetűeket keresnek

A dokumentumot olvasva világossá válik, hogy a részvevőket alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatnak vetik majd alá - mivel a misszió leállítására és az utánpótlásra sem lesz sok lehetőség, ezért olyanokat akarnak majd találni, akiknek nem jelent majd túlzott lelki megrázkódtatást, hogy akár három évig távol legyenek a Földtől.

Fontos szempont lesz az is, hogy ki tudják javítani a menet közben fellépő hibákat, vagy új megoldásokat találjanak a felmerülő technikai problémákra.

A Mars-űrhajón növények is lesznek, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosítják majd. Szakértők megjegyezték, hogy még nem tudni: miképp óvják meg az űrhajósokat a kozmikus sugárzástól és hogyan óvják majd az egészségüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

A Revolut egyik részvényese úgy véli, hogy a cég 45%-kal értékesebb, mint egy évvel ezelőtt - számolt be a Bloomberg. Bár a Schroders néhány millió fontos részesedése viszonylag kicsinek mondható a cég egészéhz képest, ez alapján a Revolut értéke a tavalyi 17,7 milliárd dollárról 25,7 milliárd dollárra nőhetett. A fintechek és a hagyományos bankok közötti versenyről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT konferenciáján. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×