Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mellékhatások nélkül gyógyítják a rákot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tudósok régóta törekednek a daganatos betegségek mellékhatások nélküli gyógyítására, ami most sikerült is, igaz, egyelőre csak kísérleti egerekben. A szakemberek ugyanakkor remélik, hogy egy évtized múlva a sikeres eljárás már az emberekre is adaptálható lesz.

Amerikai tudósok olyan génmódosított egereket hoztak létre, amelyek képesek a rákos sejteket elpusztító fehérje nagy mennyiségben történő termelésére, miközben az egészséges szövetek nem károsodnak.

A fehérje termelését a Par-4 jelű gén szabályozza, működésének megváltoztatásával érhető el a kívánt eredmény.

A génmódosított egerek ellenállók a daganatos betegségek többféle típusával szemben, beleérte a máj-, a prosztata- és a mellrákot, továbbá a fejben és a nyakban kialakuló tumorokat.

Mindemellett a kísérleti állatok nem szenvednek semmilyen látható mellékhatástól.

A Kentucky Egyetem egyik kutatója kifejtette: olyan molekulát kerestek, amely megöli a rákos sejteket, de nem ártalmas az egészséges szövetekre és a szervezet egészére nézve.

Jelenleg a sebészeti beavatkozás mellett a sugárkezelés és a kemoterápia számít a daganatos betegséges bevett kezelési módszerének, ám mindkettőnek súlyos mellékhatásai vannak.

A kutatók elismerik, hogy még rengeteg munkára, talán tíz évre is szükség lehet ahhoz, hogy az eljárás az emberekre is adaptálható legyen.