eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az Apple társalapítója: "A jövő számítógépe arcról olvas majd"

A jövő számítógépei már arcról tudják majd olvasni felhasználójuk reakcióját, és képesek lesznek jellemrajzot készíteni róluk- mondta az InfoRádiónak az Apple számítástechnikai cég társalapítója. Steve Wozniak a Nemzeti Hírközlési Hatóság nemzetközi konferenciáján vesz részt.

Az Apple ma már nemcsak komputereket jelent, hanem - mint egy távkapcsoló a tévéknél - a gép kiegészítőit is, a zenelejátszó iPodot és az érintőképernyős, internetezős mobiltelefont, az iPhone-t is - mondta az Apple Magyarországon tartózkodó társalapítója.

Steve Wozniak sietett hozzátenni, hogy az Apple ugyan tőkéjét tekintve nagyobb vállalat, mint mondjuk a BMW autógyár, a piaci részesedése a világban még mindig alacsony.

Az iPhone Európa nyugati felén már kapható, Magyarországon még várni kell rá. Rengeteg olyan ország van a világon, ahol nincsenek Macintosh készülékek - mondta Steve Wozniak.

"Az Egyesült Államokban utazgatva is azt láttam, hogy az emberek otthon Macintosh-t használnak, a vállalatoknál viszont nem a mi termékünket, hanem a személyi számítógépeket veszik" - számolt be tapasztalatairól az Apple társalapítója.

Amit még nem tudnak a számítógépek

Steve Wozniak kijelentette: az általa alapított cég nemcsak a piaci részesedés növelésére törekszik, hanem a számítógépek szoftverének fejlesztésére is.

"Az a probléma a számítógépekkel, hogy például egy oktatóprogram futtatása során nem tudnak úgy viselkedni, mint egy jó tanár. Nem tudják megsajnálni a diákot, és megkérdezni, mi baja, ha nem megy neki aznap a tananyag. Nagyon sokat kell még dolgoznunk a mesterséges intelligencia fejlesztésén" - fogalmazott Steve Wozniak.

A szakember szerint egy számítógépen kell majd lennie egy kamerának, amelyik figyeli a diák arcát, felismeri, ha egy választ nem tud, tétovázik - azaz úgy kell tennie, mintha igazi segítő ember lenne ott, és nem egy kamera.

Az arcról olvasó gép

"Nem tudom, hogy mikorra tudjuk ezt megvalósítani, de el tudunk indulni ebbe az irányba. Az a tapasztalat, hogy az emberek annál jobban vonzódnak a számítógéphez, minél jobban hasonlít az hozzájuk, például emberi hangon tud megszólalni" - fogalmazott az Apple társalapítója.

"Az a cél, hogy a számítógép a vele szemben ülő ember arcáról is olvasni tudjon, oktatóprogramoknál rávezető kérdéseket is képes legyen feltenni. Ehhez az kell, hogy olyan szoftver legyen benne, ami egy kicsit a felhasználó jellemét is fel tudja mérni. A legtöbb, amit idáig a technológiában el tudtunk érni, az az, hogy egy kamera belenéz az autóvezető szemébe, és a gép jelez, ha úgy látja, hogy az illető éppen el akar aludni" - mondta az InfoRádiónak Steve Wozniak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×