eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fantasztikus képeket alkot az új orvosi berendezés

Soha nem látott minőségű felvételeket készít az ember szerveiről, csontjairól vagy éppen ereiről egy új berendezés, amely a röntgensugarak és a számítógépes technológia párosításából született meg.

A Chicagóban bemutatott Brillance CT meglepő részletességgel tárja fel a test belső működését, három dimenzióban, így a képet forgatni és különböző szögekből is vizsgálni lehet. A szervek, például a szív és a tüdő úgy látszanak, mintha a páciensen kívül működnének.

A felvételeken jól látható a csontok vagy éppen a vérerek finom szerkezete is. (Néhány képet megnézhet a Daily Telegraph oldalára kattintva.)

A Philips új computer tomográfja sok röntgensugárral dolgozik, az így nyert adatok pedig egy számítógépbe kerülnek, amely kialakítja a végeredményt.

A berendezés kisebb dózisú sugárzást alkalmaz a szokásosnál, így nem éri túl nagy terhelés a pácienseket.

A Philips orvosi berendezéseket fejlesztő részlegének vezetője a bemutatón közölte: olyan eszközt szerettek volna készíteni, amellyel az orvosok a korábbinál hatékonyabban képesek a betegségeket diagnosztizálni, megelőzni és ellenőrizni.

"A szkenner rendkívül jó minőségű képeket ad a radiológusok kezébe, miközben csökken a pácienseket érő sugárterhelés. Mindemellett olyan erős, hogy az egész szívről két dobbanás alatt készíti el a képet" - tette hozzá Steve Rusckowski.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×