Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fantasztikus képeket alkot az új orvosi berendezés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Soha nem látott minőségű felvételeket készít az ember szerveiről, csontjairól vagy éppen ereiről egy új berendezés, amely a röntgensugarak és a számítógépes technológia párosításából született meg.

A Chicagóban bemutatott Brillance CT meglepő részletességgel tárja fel a test belső működését, három dimenzióban, így a képet forgatni és különböző szögekből is vizsgálni lehet. A szervek, például a szív és a tüdő úgy látszanak, mintha a páciensen kívül működnének.

A felvételeken jól látható a csontok vagy éppen a vérerek finom szerkezete is. (Néhány képet megnézhet a Daily Telegraph oldalára kattintva.)

A Philips új computer tomográfja sok röntgensugárral dolgozik, az így nyert adatok pedig egy számítógépbe kerülnek, amely kialakítja a végeredményt.

A berendezés kisebb dózisú sugárzást alkalmaz a szokásosnál, így nem éri túl nagy terhelés a pácienseket.

A Philips orvosi berendezéseket fejlesztő részlegének vezetője a bemutatón közölte: olyan eszközt szerettek volna készíteni, amellyel az orvosok a korábbinál hatékonyabban képesek a betegségeket diagnosztizálni, megelőzni és ellenőrizni.

"A szkenner rendkívül jó minőségű képeket ad a radiológusok kezébe, miközben csökken a pácienseket érő sugárterhelés. Mindemellett olyan erős, hogy az egész szívről két dobbanás alatt készíti el a képet" - tette hozzá Steve Rusckowski.