Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható, ki védett genetikailag a rák ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtalálták brit kutatók azt a gént, amely csökkentheti a rákbetegség kialakulásának veszélyét. A gén valószínűleg a britek negyven százalékában megtalálható, s ezt egy egyszerű vérvizsgálattal ki lehet mutatni.

A felfedezés eredményeként már egészen fiatal korban figyelmeztetni tudják azokat, akiknél fennáll a rák kialakulásának veszélye, az érintettek így változtatni tudnak az életmódjukon. Emellett segíthet új gyógyító terápiák kidolgozásában is.

A londoni kutatók 419 beteget vizsgáltak meg, és megállapították, hogy azok, akik rendelkeznek egy bizonyos génvariánssal, azoknak védettnek bizonyultak a gyermekeket fenyegető rákbetegségekkel, a leukémiával és a vastagbéldaganattal szemben.

A kutatásból, amelynek az eredményeit az Oncogene című szakfolyóiratban tették közzé, kiderült, hogy egyes népek különböző mértékben védettek a rákkal szemben: az olaszok 40, az afrikai származásúk 50, a fehér amerikaiaknak viszont csak a tíz százalékánál találták meg a rákellenes gént.

A briteket ugyan e tekintetben nem vizsgálták, de a kutatást vezető Arturo sala úgy véli, hogy valószínűleg ugyanolyan arányban található meg náluk is ez a gén, mint az olaszoknál.

"A lényeges az, hogy a gén nem egyfajta rák ellen véd, hanem a betegség különböző formái ellen" - hangsúlyozta a kutató, akinek meggyőződése, hogy a rákbetegség kialakulásában kulcsszerepet játszó gént azonosították.

Elismerte azt is, hogy bár a kutatás eredménye statisztikailag jelentős, azt nagyobb számú páciensen is ellenőrizni kell.