eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hathónaposan már tudjuk, ki az ellenség

Hathónapos korban az ember még nem tud beszélni, vagy állni - de arra már képes, hogy megkülönböztesse a barátot az ellenségtől. Ez a tulajdonság tehát valószínűleg velünk született - állítják amerikai kutatók.

A Yale Egyetem kutatói hat és tíz hónapos babákkal "kísérleteztek". A szülők ölében ülő csöppségeknek egy színes fából készült baba "erőlködését" kellett figyelniük, ahogy megpróbál felmászni egy hegyre - és nem sikerül neki.

Ezután mutattak nekik egy másik játékot, amelyik segített az elsőnek megmászni a hegyet, majd egy harmadik "szereplő" is megjelent, amelyik lelökte az elsőt a hegyről.

A babák újra meg újra a segítőkész játék után nyúltak - vagyis ez tetszett nekik a legjobban. Õt választotta a hathónaposok közül mind a 12 baba, és a 16 tízhónapos közül is 14 - számoltak be a vizsgálatról a Nature című lapban a kutatók, akik azt is bebizonyították, hogy a babák választását nem csupán az befolyásolta, milyen irányban mozogtak a játékok.

A kutatók bizonyítottnak látják, hogy a képességünk az emberek megítélésére biológiai adaptáció: egyetemes és velünk született. Kiley Hamlin kutató szerint evolúciós gyökerei vannak, hiszen vadászó-gyűjtögető őseink számára a túlélés függött attól, képesek-e különbséget tenni a segítőkész és a potyázó társak között.

"A közös vadászat, a zsákmány megosztása és az együttes harc az ellenség ellen hasznos a közösség egy-egy egyede számára, de csak akkor, ha ebből mindenki azonos arányban veszi ki a részét" - hangsúlyozta a kutató, aki úgy véli, hogy a képesség, amelynek révén viselkedése alapján értékeljük embertársainkat, lehet az alapja a morális fejlődésnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×