A Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának igazgatója egy vácrátóti szakmai tanácskozáson elmondta: az amerikai kutatók által kifejlesztett géntechnológiával növények tulajdonságait lehet megváltoztatni, és ezzel nagyobb hozamokat adó, ellenálló, értékesebb fajtákat termeszteni.
Dudits Dénes hangsúlyozta: ezekre az új fajtákra szükség van, mert az előrejelzések szerint 2050-re a jelenlegi 6-ról 9 milliárdra növekszik a Föld lakossága, és a mostaninál kétszer több élelmiszerre lesz szükség.
Az akadémikus szerint ezt a mennyiséget csak új technológiákkal, köztük a génmódosított növényekkel lehet előállítani.
A szakember szerint problémát jelent, hogy az EU-országok lakosságának nagyobb hányada egyelőre bizalmatlan a génmódosított növényekből készült élelmiszerekkel szemben, mert a vélekedés szerint ezeknek az egészségre és a természetre gyakorolt hatása nem kellőképpen tisztázott.
Dudits Dénes ezzel kapcsolatban úgy vélte: Magyarországon is indokolt lenne megvizsgálni, milyen gazdasági előnyökkel jár a génmódosított növények köztermesztésbe vétele.
A globális felmelegedés nyomán például célszerű az elsivatagosodásnak indult Alföldön a jelenlegiek helyett olyan szárazságtűrő fajták alkalmazása, amelyek egyenletesen nagyobb hozamokat adnának.
Égi háború: az oroszok életveszélybe sodorták a WizzAir több száz járatának az utasait