eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A szőke nők elbutítják a férfiakat

A szőke nős viccek az illető hölgyek állítólagosan korlátolt értelmi képességein alapulnak, a valóság azonban az, hogy a világos hajú nők hatására a férfiak mentális teljesítménye csökken - állapították meg francia kutatók. A szakemberek szerint ennek oka éppen a sztereotípiákban keresendő.

A Paris X-Nanterre Egyetemen végzett kísérletben a férfiaknak előbb minden előkészítés nélkül kellett egy tesztet kitölteniük, majd egy hasonlót azután, hogy különböző hajszínű nők fényképeit mutatták meg nekik. A feladatlapokon az általános tudásanyagukat mérték fel.

A szakemberek azt tapasztalták, hogy a szőke nők fényképeinek hatására valamennyi résztvevő teljesítménye visszaesett. További elemzés alapján az akadémikusok megállapították, hogy a hatás alapját a tudattalanul működő "szőke nő" előítélet adta.

"Ez igazolja, hogy a sztereotípiákkal szembesülő emberek azoknak megfelelően cselekszenek. Ebben az esetben a szőke nők hatására butábban, mivel a buta szőke előítélete hat rájuk tudattalanul" - fejtette ki Thierry Meyer, a tanulmány társszerzője, az egyetem szociálpszichológia professzora.

Nem ez az első vizsgálat, amely az előítéletek viselkedésre gyakorolt hatását bizonyítja. Korábban tudósok igazolták, hogy az emberek lassabban mozognak és beszélnek idősek társaságában, a faji sztereotípiák működését pedig írásos tesztekkel mutatták meg.

Evolúciós előny

A szőke nő mint sztereotip kategória különösen az utóbbi évtizedben erősödött meg, többek között a főállású híresség Paris Hilton és az énekes Jessica Simpson jóvoltából, bár már korábban is jelen volt, gondoljunk csak Merilyn Monroe-ra.

Érdekesség, hogy a St. Andrews Egyetem vizsgálata szerint a szőke haj csak a legutóbbi jégkorszak végén jelent meg Észak-Európában, mert a szőke, kék szemű nők versenyelőnybe tudtak kerülni a sötétebb hajúakkal szemben, amikor éles rivalizálás zajlott a férfiakért.

Egyes szőke nők azonban meglehetősen szkeptikusan fogadták a francia kutatás eredményét. Laura Bailey, a Marks&Spencer modellje szerint őt eddig mindig mindenhol komolyan vették, soha nem érezte, hogy valaki le akart volna ereszkedni a "szőke nő szintre" vele szemben.

Michelle Collins színésznő pedig azt gyanította, hogy nem a hajszín befolyásolta a férfiakat, hanem a nőkről egyből a szex jutott az eszükbe, ezért csökkent a mentális teljesítményük.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×